Mejla

Eva Franchell

Samhall struntar i de anställdas läkarintyg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Samhall har stått för tryggheten.

Den som inte fått arbete på den vanliga arbetsmarknaden har alltid kunnat söka sig till Samhall. Det statliga bolaget bildades just för människor med arbetsbesvär och funktionsnedsättningar.
Men nu har marknaden hunnit ikapp Samhall. Borta är den skyddade verkstaden. Nya Samhall har blivit ett bemanningsbolag som påstås dumpa marknaden för städning, lagerjobb och fastighetsskötsel.

Utvecklingshjulet

Det kräver en flexibel personal som snabbt kan ställa om när kunderna så önskar. Sydsvenskan har i en serie artiklar beskrivit förändringarna inom Samhall och allting började egentligen i Helsingborg. Det var nämligen där "Utvecklingshjulet" uppfanns.
En del kallar det för "knäckehjulet" eftersom det knäcker folk, men Utvecklingshjulet innebär att Samhalls anställda hela tiden tvingas pröva nya jobb. Det är givetvis bra att de anställda erbjuds utveckling, men Samhalls syfte är egentligen att snabbt kunna bemanna nya kontrakt.

Utslitna axlar

Det är därför Maria med de utslitna axlarna tvingas lyfta tunga kartonger i kall miljö. Det är därför Ann-Charlotte med de svaga knäna och hjärtinfarkten hamnar på ett lager som saknar stolar. Trots att läkarintyget slår fast att Ann-Charlotte inte kan stå långa stunder tvingas hon stå hela dagen och packa upp chips.
Samhall struntar helt enkelt i de anställdas sjukdomsbilder och funktionshinder.

I Sydsvenskan ifrågasätter Samhalls Skånedirektör Tomas Andersson sjukintygen.
– Många nya medarbetare har med sig en lunta... Men är allt det där sant? Om du är intresserad kan du leta upp en läkare som skriver vad du vill.

Se vad de tål

Samhall lyssnar inte på läkarna, men vill hellre se vad de anställda tål.

Nyligen avslöjade tidningen Dagens Arbete att Samhallarbetare fick plocka isär militära granater. De tvingades stå utomhus i usel arbetsmiljö och sortera elskrot.
SVT har avslöjat hur funktionsnedsatta diskrimineras. En kille med asperger ordinerades en lugn arbetsmiljö, men Samhall skickade ut honom för att städa på Drottninggatan i Stockholm.

Flera fackförbund och även Diskrimineringsombudsmannen är överlupna med anmälningar från Samhallanställda. Samhalls ledning är så besatt av affärsuppgiften att man till och med anställer människor som saknar funktionshinder. Bara de friskaste kan snurra med i Utvecklingshjulet som nu går på export till resten av Sverige.

Det går så fort att bara regeringen kan stoppa den vansinniga färden.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Funktionshindrade får inte plats på Samhall

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhall

Arbetsmiljö

Funktionsnedsättning

Helsingborgs Dagblad Sydsvenskan

Regeringen