Fredrik Virtanen

Vita män röstar på Trump – kvinnor och unga på Clinton

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Donald Trump och Hillary Clinton.
Donald Trump och Hillary Clinton.

Donald Trump har fattat bäst och saknar anständighet. Alternativ­högern han representerar bortser från fakta och sakfrågor. I stället används lögner, personpåhopp och hatkampanjer – skamlös populism som tränger igenom bruset. Etablissemanget stod länge som fågelholkar. Och det är svårbegripligt med en gapande galning för den som är insatt i politik. Men vanliga väljare har annat att tänka på. ­Familjen, jobbet, fisketuren, mid­dagen, den egna makt­positionen.

Att överskatta, inte underskatta, väljare är elitens vanligaste misstag. Att 370 ekonomer och 50 republikanska ­säkerhetsexperter säger att Trump är ett allvarligt hot mot världen är oväsentligt. Trump begrep detta kunskaps- och ­anständighetsglapp långt före konkurrenterna i republikanska GOP, sannolikt även innan ­Hillary Clinton.

Det Machiavelliskt relevanta är att lansera lågaktning mot Clinton och allt hon står för som demokrat. Hennes Wall street-korruption är ingen stor fråga eftersom Trump är uppväxt bland samma direktörer. Inte heller hennes e-brev, mer än som foder för att ljuga ihop vanvettiga meningar som ”den största skandalen sedan Watergate”.

Sakfrågor och skandaler är inte vad valet handlar om.

Valet handlar om det allra största: Ideologi. Detta är ett kulturkrig. Trump mot Clinton handlar om: Nationalism mot mångkultur. Kärnfamilj mot hbtq. ­Koldioxid mot miljö. Kött mot falafel. Konservatism mot progressivitet. Auktoritärianism mot liberalism. Antifeminism mot feminism. Rasism mot antirasism. Rädsla mot mod. 

Kort sagt: män mot kvinnor.

Om bara svarta, latinos och andra ickevita fick välja skulle Trump förlora samtliga del­stater. Om bara kvinnor fick rösta skulle Trump förlora enormt, alla delstater utom de allra mest konservativa. Samma sak om bara unga fick rösta, även om ungdomarna främst verkar desillusionerade just nu.

Och tvärtom: Om bara män fick rösta skulle Trump vinna, han skulle ta hem allt utom de mest progressiva delstaterna som Kalifornien och New York.

Kvinnor, ickevita och unga röstar på Clinton. Vita män ­röstar på Trump. Känns det igen? Precis. Samma identitetspolitik som dominerar Sverige och Europa. Vänstern och ­liberaler för kvinnor, konservativa och högerradikaler för män.

De vita männen känner att deras makt och privilegier minskat. Vilket är sant. Lika sant är att kvinnor och ickevita gillar denna rättvisare nya ­ordning. De kan till och med bli presidenter i USA numera.

I vintras skrev jag hur valet skulle sluta. Med Trump som kandidat kommer GOP läggas i ruiner i åratal, eftersom demo­grafin förändras till de ­vita kränkta männens nackdel för varje val.

Då hyste jag viss skadeglädje. I dag är det bara tragiskt. GOP öppnade maskburken med ­Sarah Palin och Tea Party-­rörelsen men för­tjänade inte att en brunråtta skulle kräla upp.

Jag hade inte fattat, ­inte verkligen förstått, hur djupt Trump och hans nätsoldater kunde skada USA och i synnerhet ­landets minori­teter även som förlorare. Hatet är injicerat, landet är polariserat. Arga vita män mot resten.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN