Mejla

Eva Franchell

Barnministerns förbannade plikt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Selma Lundmark, 4 år, föddes med en hjärnsjukdom.
Foto: Eva Franchell
Selma Lundmark, 4 år, föddes med en hjärnsjukdom.

Regeringens stenhårda linje mot funktionsnedsatta har fått kritik. Barnminister Åsa Regnér verkar alltmer stressad av bilder på barn som nobbas assistanshjälp.

Ni kommer väl ihåg 4-åriga Selma med en svår hjärnsjukdom? Hon kan inte prata, inte gå och inte äta själv. Ändå tycker Försäkringskassan att hon inte längre behöver någon assistanshjälp.

I dag berättar Svenska Dagbladet om bröderna Robert och Rickard. Båda har autism med en utvecklingsstörning och behöver tillsyn dygnet runt, men nu har Försäkringskassan dragit in all assistanshjälp.

Funktionshindrade barn och vuxna berövas sin frihet och kritiken mot regeringen är faktiskt befogad.

Kalla fötter

Det är regeringen som beslutat att Försäkringskassan ska minska på antalet assistanstimmar. Det är regeringen som i olika tonlägen hävdat att "fusket" inom assistansersättningen är så stort att man måste utreda både assistansen och fusket. Åsa Regnér, Magdalena Andersson och Stefan Löfven har varit så beslutsamma och ivriga att spara pengar.

Men nu börjar de få kalla fötter.

Åsa Regnér säger till Svenska Dagbladet att hon nu vill snabbutreda om lagen tolkas för snävt. Hon vill utreda sin egen hårda linje och det är nog klokt. Den som ser Selma, Robert och Rickard förstår att besparingsiver och lagtolkning gått alldeles för långt.

En 4-åring som måste sondmatas behöver assistans. Det förstår väl var och en.

Sista alternativet

Åsa Regnér vill ändå utreda alternativ till assistansen och egentligen finns det bara tre andra lösningar.

Att föräldrar och anhöriga tar över.

Att hemtjänsten får stressa hem även till de funktionsnedsatta. 

Eller som sista alternativ - att funktionsnedsatta återigen placeras på institution.

I dag kostar assistansen sammanlagt 30 miljarder kronor. Det är mycket pengar, säkert går det att spara på assistansbolagen. Men egentligen är det ett lågt pris för att över 16 000 svenskar ska få känna i varje fall en del av den frihet vi andra uppfattar som självklar.

I friska luften

Regeringen kan inte lägga ansvaret på föräldrar och anhöriga som då tvingas avstå från jobb och lön. Regeringen kan inte heller vältra över kostnaderna på en kommunal organisation som egentligen är till för riktigt gamla. En 4-årig flicka kan inte ligga ensam och vänta på hemtjänsten.

Hon ska vara ute i friska luften som alla andra barn. Det är därför vi har LSS, lagen om stöd och service till funktionshindrade. För att vi vill att alla människor ska känna samma frihet.

Om Försäkringskassan inte har förstått det är det Åsa Regnérs förbannade plikt att förklara det.

Av: Eva Franchell

Publicerad: