ÅSIKT

Moderaterna förlorar på att härma SD

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
LEDARE

I går presenterade SCB sin partisympati­undersökning. Om det vore val i dag ­skulle Moderaterna få 22,8 procent. Ett rejält tapp med 1,9 procentenheter sedan maj när den förra mätningen gjordes.

– Jag tar det som en tydlig signal om att vi behöver jobba hårdare, säger Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Det är sådant som partisekreterare ­säger. Men Moderaternas problem är snarare själva politiken. Partiet har gått rejält högerut för att utmana SD. Parti­ledaren Anna Kinberg Batra driver en allt tuffare linje i invandringspolitiken.

Men det har inte lönat sig.

En väckarklocka

Inte heller har Kristdemokraternas flirt med högerpopulismen lyft partiet. KD ligger kvar på 3,1 procent och skulle åka ur riksdagen om det var val i dag. 

Den som vill ha SD-politik röstar på det partiet och inte på kopian. Sverige­demokraterna har av den anledningen vuxit ­lite sedan sist till 17,5 procent.

Det rödgröna blocket har ett övertag på 3,5 procent. Men både Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar. Att MP har tappat hela 2,4 procentenheter sedan ­valet 2014 är en väckarklocka för parti­ledningen. Men det är också ett bekymmer för regeringen.

Migrationspolitiken vinnande

Mätningens stora vinnare är Centerpartiet och Vänsterpartiet. Centerns siffror är de bästa på tio år. Även Vänsterpartiet går framåt med 0,9 procentenheter. ­Båda partierna har stått stadigt i viktiga frågor där andra partier har vacklat och bytt riktning.

Framför allt i migrationspolitiken.

Den trend som är tydligast i SCB-mätningen är att de partier som håller fast vid sin politik också får väljarnas förtroende.

ARTIKELN HANDLAR OM