ÅSIKT

Dags att Löfven ger besked om Hogwarts

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Många väntade utanför Sf-bokhandeln i Gamla stan för att få ett exemplar av den nya Harry Potter-boken.
LEDARE

Religiösa friskolor kan stängas ner, har regeringen sagt. Men Stefan Löfven har inte sagt vad han tycker om magiska skolor­. Ja, magiska.

Skulle Hogwarts skola för häxkonster och trolldom tillåtas­ om den låg i Sverige? Ja, förlåt om du som läser inte riktigt­ hänger med. Jag stod i kö till en bokhandel i går natt. Igen.

Harry Potter and the cursed child” släpptes klockan ett på natten och återigen köade fans för att läsa om en magisk värld mitt i vår egen. Det är lätt att börja blanda ihop verklighet och fantasi då, men den som vill förstå vårt samhälle borde läsa Harry Potter. Boken som kom i går är en pjäs vars manus nu släpps. Det handlar om hur Harry Potter uppfostrar sina barn och ut­spelar sig 19 år efter den senaste­ boken. Hur ska en person­ som gått igenom trauman­ kunna föra­ vidare godhet till sina barn? Även om kriget är över finns ärr och minnen kvar. Ja, det är på­hittat. Men i tider när männi­skor flyr till Sverige från död och förtryck finns det många riktiga Harry Potter. Som överlevde och nu försöker skapa­ en bra vardag för sina barn.

Författaren J K Rowling­ skrev inte ut sitt förnamn på böckerna­ eftersom kvinnliga författare ratas­ i bokhandeln. Under en turné för några år sen förklarade hon att Hogwarts rektor Dumbledore varit kär i trollkarlen och rivalen Gellert Grindelwald­. Ett fan frågade hur hon kunde säga det, fanet kunde inte se Dumbledore som homosexuell. J K Rowling svarade­ att det beror på att homo­sexuella människor ser ut som just människor. Inför Brexitomröstningen skrev författaren om skräck­propagandan lämna-sidan spred. Hon sa att Donald Trump är fascist i allt utom namnet. De påhittade Potterböckerna om rasism har ofta fått förklara det som har hänt på riktigt i mänsklighetens historia. Det är politik på ett lite ovanligt sätt. Att göra politik av skönlitterära verk möts ofta av kritik, låt det bara vara en fantastisk saga ungefär. Men världen fungerar inte så. För om populära fenomen inte räknas som politiska på riktigt är det till sist bara torra riksdagsdebatter som är det.

Är det nördigt att jag köade för en bok mitt i natten­? Ja. Men jag var långt ifrån ensam. ”Harry Potter and the cursed child” är den mest förbeställda boken på nio år. I Gamla stan i Stockholm var kön till bokhandeln flera hundra­ meter lång. Turister kollade förvånat på alla spetsiga trollkarlshattar och Gryffindorhalsdukar. Soldiers of Odin, medborgargardet som till stor del består av kriminella höger­extremister, gick förbi­ som livs levande demen­torer. Om en månad­ ska jag åka med ett tåg som ser exakt ut som ”Hogwartsexpressen”, det tåg eleverna åker med till skolan. Om detta är den sista krönikan jag skriver vet ni alltså varför. Då kom jag fram till Hogwarts­ på riktigt och har börjat studera­ magi där.

ARTIKELN HANDLAR OM