Därför blir det nej till alliansen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De rödgröna samarbetar för att de delar en politisk vision

Maria Wetterstrand (MP), Lars Ohly (V), Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP).
Maria Wetterstrand (MP), Lars Ohly (V), Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP).

Det här är politik när den är som sämst. Under valnatten står Fredrik Reinfeldt och vädjar till Miljöpartiet om samarbete för att stoppa Sverigedemokraterna i riksdagen. Det lät akut.

Dagen därpå går han ut och säger att han inte alls har pratat med Miljöpartiet.

Sanningen är väl att han är rädd för att bli beskylld för att samarbeta med rasisterna. Alltså vädjar han till Miljöpartiet, väl medveten om att de kommer att säga nej. Sedan kan han enkelt skylla på dem: Miljöpartiet ville inte vara med och stoppa Sverigedemokraterna.

Fredrik Reinfeldt är bara rädd om sitt eget skinn.

Han vet redan att miljöpartisterna inte kommer att samarbeta med alliansen. Det finns alldeles för många skäl som talar emot:

Kärnkraften är det första. Miljöpartiet skulle aldrig sätta sig i en regering som bygger tio nya kärnkraftsreaktorer. Motståndet mot kärnkraften är ett fundament i den gröna politiken. Miljöpartiet kommer aldrig att samarbeta med en regering som producerar kärnavfall som är farligt i hundratusentals år.

Klimatet är det andra. Pakistan svämmas över, tusentals människor är på flykt. Fredrik Reinfeldt ledde EU i de havererade klimatförhandlingarna. Med regeringens politik kommer klimatmålen att uppnås först om 200 år, sa Maria Wetterstrand på gårdagens presskonferens. Hon vill gå mycket fortare fram medan alliansen värnar den klimatförstörande biltrafiken.

Kommunikationerna är det tredje skälet. Miljöpartiet kommer aldrig någonsin att ställa upp på Förbifart Stockholm, det största och dyraste motorvägsbygget någonsin. De borgerliga i Stockholm gick till val på Förbifarten, de gröna kommer aldrig att acceptera den.

Naturvården är ett fjärde skäl. Regeringen har tagit bort skatten på handelsgödsel, de har luckrat upp strandskyddet och tillåtit licensjakt på varg. Medlemmarna i Miljöpartiet skulle aldrig acceptera ett samarbete, än mindre en plats i en regering som försvarar bottentrålningen i Kattegatt.

Miljöpartiet har adderat en grön ton till den röda politiken. Den passar bra i den gröna folkhemstanken som Göran Persson en gång initierade. De rödgröna samarbetar därför att de delar en politisk vision och det är djupt beklagligt att de inte fick utveckla den i regeringsställning.

Det är inte Miljöpartiet eller ens Moderaterna som ensamma ska hantera Sverigedemokraterna. De är en fråga som de sju gamla riksdagspartierna måste lösa tillsammans.

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.