ÅSIKT

Hemlig upphandling ger dyrare sjukvård

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nya Karolinska blir Sveriges dyraste sjukhus. Nu har nya uppgifter om Stockholms nya lyxsjukhus läckt ut till affärspressen.

Vi har skrivit om det förr här på ledarsidan. I det borgerligt styrda landstinget får skattebetalarna ingen som helst information om vart deras pengar tar vägen. De får läsa Dagens industri för att få veta hur mycket byggjätten Skanska kommer att tjäna på sjukhusbygget. Så blir det när offentlig verksamhet läggs ut på entreprenad, alla uppgifter blir hemligstämplade och skattebetalarna hänvisas till finansskvaller och medieläckor.

Först i går fick vi veta att sjukhuset kommer att kosta 53 miljarder kronor. För det får skattebetalarna ett sjukhus inklusive skötsel och underhåll av fastigheten fram till 2040. Stora delar av den summan kommer att gå till tegel och betong, men Skanska kräver också 13,85 procents avkastning. Det är skattepengar rätt ner i aktieägarnas fickor.

De borgerliga politikerna i Stockholm hade som vanligt oerhört bråttom, nya Karolinska skulle bli juvelen i Stockholmsmoderaternas privata vårdbygge. Landstingsfullmäktige hade kommit överens om att upphandlingen skulle ske i konkurrens. Villkoret var att tre–fem anbud skulle konkurrera om uppdraget, men när det kom till kritan fanns bara det hemligstämplade anbudet från Skanska. Bolaget fick uppdraget utan någon konkurrens.

Ingen vet riktigt säkert, men det verkar som om Skanska sålt in en brittisk modell utan någon som helst anpassning till svenska ekonomiska förhållanden. Det var väl bråttom.

I sista stund lyckades det nya oppo­sitionslandstingsrådet Ilija Batljan (S), pruta ner summan med 7–9 miljarder. Hur det gick till får vi givetvis inte ­heller veta, eftersom även han belagts med munkavle.

En sak är dock säker. Om landstinget i stället byggt Karolinska i egen regi hade kostnaderna blivit hälften så stora.

Stockholms läns landsting har i dag cirka 5 000 vårdplatser. Det är färre än övriga landet sett till befolkningen. Nya Karolinska kommer att ersätta det gamla sjukhuset i Solna och tillför egentligen inte fler vårdplatser. Stockholmarna blir fler och allt äldre. Deras skattepengar ska inte täcka några avkastningskrav, de måste gå till fler vårdplatser.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM