Hbt-flirten som misslyckades

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dubbla budskap Jimmie Åkesson (SD) flirtar med hbt-rörelsen i ett försök att ställa två grupper mot varandra, hbt-personer mot muslimer.
Dubbla budskap Jimmie Åkesson (SD) flirtar med hbt-rörelsen i ett försök att ställa två grupper mot varandra, hbt-personer mot muslimer.

30 JULI 2010. Pridefestivalen.

I dag är det partiledardebatt på Stockholm Pride. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är inte bjuden. Han är kritisk.

– Vi är det enda parti som tar islamiseringsfrågan på allvar. Islamiseringen är ett hot mot sexuella minoriteter, säger Åkesson i Svenska Dagbladet.

Så försöker han flirta med hbt-rörelsen. Taktiken är att ställa grupper mot varandra, i det här fallet muslimer mot hbt-personer. Det avslöjar Sverigedemokraternas unkna människosyn. Individer görs till stereotyper och människovärdet relativiseras.

Inte trovärdig

Åkessons argumentation blir inte trovärdigare av att Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder, i partiorganet SD-kuriren, har hävdat att en ”normalisering” av hbt-personer skulle leda till att vi börjar acceptera tidelag och pedofili.

Sverigedemokraterna är inte bara främlingsfientliga – utan även reaktionära när det gäller hbt-frågor, sexualpolitik och jämställdhet.

SD kräver som enda parti att abort efter vecka 12 ska förbjudas. Riksdagskandidaten Margareta Sandstedt, en av SD:s talespersoner i familjefrågor, skriver i ett angrepp på ”jämlikhetsivrarna” att ”våldtäkten på familjen har skapat minst två generationers individer av posttraumatisk stress”.

Politikerna måste agera

På Stockholm Pride säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér att de etablerade partierna har ett ansvar att möta Sverigedemokraternas reaktionära politik. Kvinnors och hbt-personers rättigheter tas alldeles för ofta som självklarheter. Politikerna måste börja argumentera för varför det ska vara så.

– På dessa områden kan vi ganska lätt skjuta ner Sverigedemokraternas argument, genom att hänvisa till kunskap och historia, säger Regnér.

Dags för samarbete

Feministiskt initiativs Gudrun Schyman säger att de etablerade partierna måste ställas till svars: ”Vilken politik har ni mot den diskriminering som pågår stundligen, dagligen och nattligen?”

Huvudsaken är inte att angripa Sverigedemokraterna. Huvudsaken är att alla goda krafter – folkrörelser och politiska partier – sluter upp kring värderingar som hävdar alla människors lika värde och rätt. Oavsett religion, hudfärg, kön eller sexualitet.

Så kan Sverigedemokraterna hållas kvar i politikens utmarker.

ÅP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.