Ledare

Rödgrön leverans

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”En ren investering i framtiden”

Ohly, Wetterstrand, Sahlin och Eriksson blickar framåt.

Foto: ULF HÖJER

27 APRIL 2010. Modernisering

De rödgröna vill satsa 207 miljarder kronor på snabbtåg.

Foto: ap

Så blev det äntligen måndag.

Under helgen har den borgerliga alliansen gått till bred attack mot framför allt Miljöpartiet. I lördags publicerade både DN och SvD stora debattartiklar där borgerligheten målade upp de gröna som ett flumparti.

I söndags satt Maria Wetterstrand i Agendas heta stol och programledaren sekon­derades av finansminister Anders Borg. Man kan riktigt se spindoktor Schlingmann bakom offensiven och hans tanke var säkert att visa vilka verklighetsfrånvända partier Mona Sahlin tagit ombord.

Vill satsa 207 miljarder

Nu klarade sig Maria Wetterstrand riktigt bra i söndagsintervjun och dagen därpå blev det måndag. Då var det de rödgröna som dominerade DN:s debattsida för nu kom leveransen: Den största satsningen på järnväg och kollektivtrafik i modern tid.

De rödgröna vill satsa totalt 207 miljarder kronor under en tioårsperiod. De vill starta bygget av höghastighetsbanor med de första sträckningarna mellan Stockholm-Linköping och Göteborg-Borås. Dessutom vill de bygga bort flaskhalsar som den vid Hallsberg.

Vi har haft en vinter som visat på behovet av en järnvägssatsning. Strax före jul kapsejsade klimatmötet i Köpenhamn. Världens länder kunde inte komma överens om begränsningar av utsläppen. För att undvika allvarliga konsekvenser måste nu enskilda länder ta egna initiativ.

Den rödgröna satsningen på tågtrafik kommer att minska belastningen på klimatet.

I februari utbröt tågkaoset, kyla, snö och tö visade på stora brister i underhållet av det svenska järnvägsnätet. Tågen gick inte, till slut stannade till och med Stockholms tunnelbana. Människor kom inte fram och vid Hallsberg travades varor som inte nådde industrierna.

Skapar jobb

Den rödgröna satsningen inleder en modernisering av järnvägen.

Nu i april visade till sist askmolnet på flygets sårbarhet. Nu var det vulkanaska, om några år kan det vara klimathänsyn och bränslebrist som ställer planen på backen.

Då blir järnvägen det bästa alternativet. Den rödgröna satsningen är modern, den byggs för framtiden. En offensiv satsning som ger mellan 10 000 och 15 000 jobb i krisens Sverige.

Schlingmanns frontfigurer Reinfeldt & Borg protesterar med ryggmärgen mot finansieringen, trängselskatt, kilometerskatt, avgifter och lån. Men kilometerskatten kommer att tas ut med hänsyn till regionala förhållanden och lånen, de går till en ren investering i framtiden.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!