Mejla

Olle Svenning

Maud Olofsson – Centerns fall?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Avfallsfrågan har de inte löst”, sa Thorbjörn Fälldin. Vi samtalade över en gulaschsoppa. Utanför köket lyste junisolen upp hela Västernorrland.

Tänk, sa Fälldin, om jag 1980, när folket prövade kärnkraftfrågan, skulle ha sagt: Om några år blir det en reaktorkatastrof och vårt land kommer att smittas av det radioaktiva nerfallet. Folk skulle kalla det skräckpropaganda. Ändå var det just detta som hände 1986, i Tjernobyl.

Tänk, kan man undra, om Fälldin vetat att en av hans efterträdare 2010 skulle ingå regeringsallians för utbyggd kärnkraft. Eller att Andreas Carlgren – en gång ledare för den unga Centerns kamp mot kärnkraften – från riksdagens talarstol skulle prisa den nukleära energin.

Fälldin, som trots allt hejdade den vettlösa utbyggnaden av kärnkraft, anklagades för svek. Därmed är den sortens moraliska dom förbrukad; den är för klen för Maud Olofsson och Andreas Carlgren.

Fälldin-Centern gav kärnkraften flera ideologiska dimensioner. Miljön hotas, såväl av det för oändlig tid smittade avfallet som av uranbrytningens giftiga hantering och reaktorhaverier.

Kärnkraften står i närmast övertydlig konflikt med decentralism och frihetlighet; den är till sin karaktär storskalig och centralistisk – därmed svårt sårbar. Den kräver en minutiös övervakning.

1970-talets framgångsrika Centergeneration påminde ständigt om sambandet mellan kärnkraft och kärnvapen. Det var temat för Fälldins tal i FN.

Fälldin skickar inte ut några kommentarer till dagspolitiken. Kontrasterna mellan 70-talets framgångar och dagens sönderfall är tydliga nog. En hård realpolitiker som förre LRF-ordföranden Bo Dockered suckar över Maud Olofssons uppbrott från kärnkraftmotståndet.

Det politiska budskapet från Centern har reducerats till enkel småföretagarpopulism, inte olik den som Ny demokrati stod för. Huvudfienden är den fackliga rörelsen och den anständiga arbetsrätten.

Också här är Olofsson historielös. Fälldin-Centern knöt an till LO och fackliga krav. ”Fast de gillade det inte”, säger Fälldin. Hans Centerparti var det näst största arbetarpartiet.

Maud Olofsson jagar i stället väljare i det mondäna Stockholm. Där finns inga, meddelar SCB. Olofsson väljer ständigt fel jaktmark.

Av: 

Olle Svenning

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Olle Svenning