Ledare

Lööf och Dadgostar måste hitta varandra

Ett progressivt block står mot ett reaktionärt

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Att regeringsbildningen blev en smula uppskjuten kan knappast ha förvånat någon. Vänsterpartiet har inget större behov av att skynda sig – de vill ha sin plats i solskenet först.

Men förhandlingarna kompliceras av en ganska grundläggande sak. Magdalena Andersson kan inte leverera det som Vänsterpartiet helst av att vill ha: Annie Lööf.

Enligt källor till Aftonbladet är det övergripande syftet med förhandlingarna för Vänsterns del att "få Centerpartiet att acceptera dem som en likvärdig samarbetspartner till Socialdemokraterna".

Rätt analys

– Centerpartiet har valt sida men vill ändå inte samarbeta med hela den sidan. Det är svårt att se hur de ska kunna hålla kvar vid det efter valet. Om detta blir gjort nu går vi till val på ett stabilt regeringsunderlag, säger en källa.

I sak har Vänsterpartiet naturligtvis rätt i sin analys. Annie Lööf och Nooshi Dadgostar kommer att behöva hitta varandra i det samarbete som nu växer fram. Vi går mot nya två block i svensk politik och det är en utveckling som lär fortsätta efter valet.

Progressivt mot reaktionärt

I mitten och till vänster formas ett progressivt block som hålls ihop av värderingar om öppenhet, jämlikhet, feminism och insikten om hur viktigt klimatarbetet är. Till höger formas ett allt mer reaktionärt block kring motstånd mot invandring och hårda tag mot gängkriminella.

Dessa två block har fundamentalt olika analys av verkligheten och det finns därför väldigt små möjligheter till de traditionella kompromisser svensk politik bygger på. Att de stora blocköverskridande samarbetena har fallit ett efter ett är inte så konstigt, skillnaderna börjar helt enkelt bli för stora.

Brända skepp

Men en annan del av denna process är att skeppen nu är brända. Det finns ingen möjlighet för Centerpartiet att gå tillbaka till en höger dominerad av SD. Pjäserna har limmats fast på brädet.

Det hoppfulla med utvecklingen är att ett progressivt block har tiden på sin sida. Samtidigt som högervågen börjar ebba ut överger de konservativa partierna nu mitten och just de marginalväljare som vanligen avgör svenska val.

Opinionsmätningar visar även att de stora städerna tydligt börjar gå åt vänster.

Talmannen har nu gett Magdalena Andersson ytterligare tid till måndag. Det borde räcka.

Något alternativ till att lyckas finns egentligen inte.

Publisert:

LÄS VIDARE

Dadgostar avgör om Magda blir statsminister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Nooshi Dadgostar

Annie Lööf