Daniel Suhonen

Vladimir Putin har dödat vårt lands alliansfrihet

Varför har jag ändrat mig? Världen gjorde just det

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om några veckor kommer med allra största sannolikhet statsminister Magdalena Andersson lämna in Sveriges NATO-ansökan.
Om några veckor kommer med allra största sannolikhet statsminister Magdalena Andersson lämna in Sveriges NATO-ansökan.

Först en notering. Nyligen pratade jag med en bekant i 70-årsåldern. Starkt emot NATO-medlemskap. Gammal 68:a. FNL-are. Mycket av det hen sa hade jag nickat instämmande till före den 24 februari 2022. Nu fungerar inte argumentationen.

En tanke slog mig. Denna 68:a, så förstående för ett litet lands frihetskamp på 70-talet, för Afghanistans på 80-talet, emot Irak-kriget på 00-talet. Nu i praktiken bortförklarande den bombande stormaktens aggression.

Vi avslutar samtalet.

Nödd och tvungen

Det finns inget som försvarar det Ryssland nu gör mot Ukraina. Världen har förändrats. Då måste också vi som verkar i världen göra det, även om fantomsmärtorna av en världsbild, en ordning man lärt sig leva med kan vara mycket svåra.

Om några veckor kommer med allra största sannolikhet statsminister Magdalena Andersson lämna in Sveriges NATO-ansökan.

En majoritet av svenska folket är nu för. En majoritet av riksdagspartierna är för. Och när Magdalena Andersson formellt efter ännu en ”öppen process” i Socialdemokraterna enar sitt partis ledarskap kring ett ja är det inte på grund av högeravvikelse. Det är av nöd.

I den svenska ansökan kommer det finnas ett outtalat men verkligt sigill varunder det står, likt en gång biskop Brasks ”härtill är jag nödd och tvungen”.

Ändrat spelreglerna

Nödd därför att Rysslands anfallskrig i Ukraina ändrar spelreglerna i världen. Nödd därför att vi knappast har några verkliga alternativ, när Finland går med. Putins aggression dödar nu möjligheten till alliansfrihet så till den grad att inte ens språket kring den gamla politiken fungerar.

Sveket mot en möjlig svensk alliansfrihet togs av de politiker som avvecklade vårt folkförsvar och därmed vår kapacitet att försvara oss själva.

Det hördes inga starka vänsterröster emot när försvaret försvann. Inga från höger heller, de lade till och med ner värnplikten efter Rysslands attack på Georgien 2008. Nu står vi här och måste snabbt öka vår försvarsförmåga och få säkerhetsgarantier. Då finns bara ett realistiskt alternativ på bordet och det är NATO.

Fyra krav på medlemskap

Frågan då är inte om, utan hur och under vilka villkor Sverige ska gå med. Jag har fyra krav:
1. Inga NATO-baser eller kärnvapen i Sverige i fredstid.
2. Norden skall vara en kärnvapenfri zon.
3. NATO-medlemskap och stärkt försvar skall bäras av de rikaste i samhället, vars fastigheter och företag unga män och kvinnor kommer riskera sitt liv för att skydda.
4. Full solidaritet med vanliga människor i Ryssland. Fokus på att stödja oppositionen och demokratirörelsen. Ett framtida demokratiskt Ryssland ska erbjudas plats i EU.

Innan vi avslutar samtalet, jag och 68:an, frågar hen. ”Daniel. Varför har du ändrat dig?”

Efter en stund svarar jag: ”Världen gjorde just det.”

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.