Mejla

Susanna Kierkegaard

Vi måste prata om Ulf Kristerssons förflutna

Det här vill partiledaren helst att du ska glömma

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ulf Kristersson kan stoltsera med en lång och innehållsrik politisk karriär.
Ulf Kristersson kan stoltsera med en lång och innehållsrik politisk karriär.

Texten är uppdaterad.

Han kallades ”Turbo”. När Ulf Kristersson gjorde entré i kommunhuset i Strängnäs var han 38 år gammal. Han hade redan politisk erfarenhet från tiden som MUF-ordförande och därefter riksdagsledamot.

Efter att han gjort sitt skulle Strängnäs aldrig bli sig likt.

Infernaliskt förbannad

Som kommunalråd var Kristersson otålig. Ibland kunde han bli så infernaliskt förbannad att han ”kastade pennor och papper” omkring sig i sessionssalen, berättade hans gamla kollegor för SvD 2018.

– När jag skulle gå på julledighet ett år och doktorn kollade blodtrycket låg undertrycket på 95 i stället för 70. Vad har hänt? frågade doktorn. Jag sa att jag träffat Ulf Kristersson, sa liberalen Anders Svensson, som styrde med Kristersson i Strängnäs, till SvD.

Som finanskommunalråd skulle Kristersson få ordning på kommunens ekonomi. Och visst gjorde han avtryck – bara ett år efter att han tillträtt 2002 hade han förvandlat överskott till underskott.

Storförluster

Kristersson reagerade genom att dra åt skärpet. Strängnäs skulle spara, eller som kommunalrådet själv uttryckte det: ”kostymen måste krympa”.

Kommunen införde stopp för anställningar, investeringar och inköp. Det skars ner på social verksamhet och skolor, avgifterna för färdtjänst höjdes och pensionärsorganisationerna fick se sina bidrag gå upp i rök. Han sålde ut kommunens fastigheter till privata bolag som sedan hyrde ut dem till kommunen.

På ett år sparade Kristersson in 30 miljoner, men gjorde ändå en förlust på 18 miljoner.

Försöken att spara gav motsatt effekt. Kostnaderna skenade.

– Det var ju en katastrof, snacka om att det gick för fort. Det var jätteförluster och ideologiskt drivet, sa Anders Svensson i intervjun med SvD.

Efter tre års flitigt arbete var det dags för Ulf Kristersson att lämna Strängnäs för Stockholm.

Inget kunde stoppa Turbo.


Olagliga affärer

Ulf Kristersson gick vidare till att bli socialborgarråd i Stockholm. Precis som i Strängnäs hann han under bara en mandatperiod period sprätta i väg en imponerande mängd kommunala tillgångar.

Förskolor och äldreboenden med marknadsvärden på sammanlagt 81,7 miljoner kronor såldes för 3,4 miljoner bara under 2008. Regeringsrätten slog senare fast att en del av affärerna varit olagliga.

Skandalerna tog inte slut där.

Fick en lägenhet

Turbo gillade inte att stå i kö. Som tur är fick han fram en bostad på annat sätt. De vänliga själarna på Ersta diakoni – som hade ett mångmiljonkontrakt med staden inom Kristerssons område – ingrep villigt. Socialborgarrådet försågs med en våning på Folkungagatan i centrala Stockholm.

Lägenheten var egentligen avsedd för hemlösa och svårt sjuka.

Samtidigt steg Kristersson i graderna inom partiet.


Som riksdagsledamot åkte Turbo taxi för 113 000 kronor, allt skattepengar. Det kördes till och från arbetet, till restauranger och privata adresser. Allt detta trots att det är lag på att riksdagsledamöter ska åka kollektivt om de kan. En granskning gjord av TV4 visade att bara tre av de 668 resorna verkligen krävde bil.


Turbo siktar högt

Nu är det länge sedan Ulf Kristersson kastade pennor på mötena. Han är redo att bli statsminister. Det har han varit länge. Redan 2018 vägrade han erkänna förlusten på valnatten, trots att hans sida fått ihop färre mandat än motståndarna.

Vi kan knappt föreställa oss vad Kristersson skulle genomföra om han vinner valet den här gången. Men vi vet att det skulle gå rasande fort.

Uppdatering: en felaktig uppgift om Einar Matsson AB har strukits ur texten.

Kommer Sverige gå samma öde till mötes som Strängnäs? Vad säger det förflutna om dagens Moderaterna? Chatta med Susanna Kierkegaard om dagens text.

Livechatten öppnar 09.00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Skriv inlägg
 • Susanna Kierkegaard

  Med detta avslutar vi dagens chatt! Tack alla som skrivit och läst. Kom ihåg att prata om allt det här med vänner, släkt och arbetskamrater. Tillsammans stoppar vi Turbos framfart!

  Trevlig måndag!

 • Hans huvud är bredare,

  än hans axlar,

  va e det för ledare?

  Bartendernhörhejmeningenärdär

  Tack för denna vackra haiku-dikt!

  Susanna Kierkegaard
 • I Stockholm har högern härjat fritt i många år!

  Många av oss som bor där.

  Är väldigt missnöjda!

  Tror därför på ett maktskifte i Storstaden.

  Sten Vincent Lindberg

  Jag bor också i Stockholm, hoppas på maktskifte!

  Susanna Kierkegaard
 • Hej,

  En sak som jag fortfarande är helt oförstående hur Ulf hela tiden kommer undan är om tiden då han var ordförande för adoptions centrum. Hur han fick information om att barn stals och såldes till västvärlden. Han la bara locket på och han får idag inte några frågor om det. Vi vet och har fakta och facit hur adoptioncentrum kände till och hur så många illegala adoptioner skedde, från Chile och från Indonesien där jag är från. Ulf talar om att vara vuxna i rummet, varför kan han inte vara det och förklara sig. För jag hoppas att han tycker att alla barn är lika värda?

  Peter

  Det borde det också pratas med om. Han tillåts fly undan alla skandaler.

  Susanna Kierkegaard
 • Å andra sidan så kan man ju undra hur många av de som sitter i riksdagen som har ” rent mjöl i påsen”???

  Tror tyvärr att han inte är ensam om att ha bufflat sig fram och gjort en rad med dumma och dyra beslut medvåra skattepengar.

  En sån här ” nyhet” borde dessutom slås upp mycket större, och leda till att han ställs mot väggen i media.

  Tycker det är viktigt folk får reda på vem de i praktiken får som stadsminister och vad följderna troligtvis blir.

  Synd det kom fram så tätt inpå valet dock!

  stefan

  Många politiker vill väl och jobbar för det de tror på! Sen är det som du säger viktigt att media granskar ordentligt så att de som fuskar blir avslöjade.

  Susanna Kierkegaard
 • Vad har SD med förintelsen att göra?

  Karin

  Partiet grundades av nynazister, bla en gammal SS-frivillig (nazistarmén i Tyskland under andra världskriget alltså). Googla på Gustaf Ekström.

  Susanna Kierkegaard
 • Hahahah ja vad ska man säga .. desperata försök att smutskasta allt på högersidan innan valet . Så uppenbart . Och det kommer bli de rödas fall detta val . Tro mig .

  CHRISTOFER FLECK

  Det tror jag faktiskt inte!

  Susanna Kierkegaard
 • Tack o tack o tack för fantastisk journalistik, snyggt att du tar in alla berömmande kommentarer det hedrar dig och din tidning,försök ändå ta in lite motsatta omdömen det skulle bli intressantare för läsarna

  Leif

  Tack Leif! Tro det eller ej men de flesta kommentarer är faktiskt positiva. De kanske 5% som inte gillar texten är ofta för grova för att publicera tyvärr, men försöker att svara på de sakliga!

  Susanna Kierkegaard
 • Hej!

  Stämmer det att Kristersson lovade en överlevare av Förintelsen att aldrig samarbeta med SD för några år sedan?

  REBECCA

  Det stämmer! Han lovade Hedi Fried, men säger nu att han lovade som representant för Alliansen och att löftet därför inte gäller när Alliansen inte finns längre :-)

  Susanna Kierkegaard
 • God morgon,

  Finns det inga lagar som reglerar utförsäljning av ”gemensamma” tillgångar? Får politiker sälja ut allmän egendom till underpris till sina kompisar t ex?

  I förlängningen leder utförsäljningar av bostäder till färre lägenheter i kommunal regi, samt ytterligare problem på bostadsmarknaden, och när det gäller utförsäljning av t ex skolor och andra offentliga byggnader måste desamma hyras tillbaka till en hög kostnad.

  Kerstin Olsson

  De får ju inte det, men det verkar svårt att stoppa och ännu svårare att upphäva i efterhand.

  Susanna Kierkegaard
 • Tack Sussana! Skönt att läsa Sanningar Saknar mer Robin Hoods.❤️

  Patrik

  Haha, tack Patrik! Trevlig måndag!

  Susanna Kierkegaard
 • Denna man saknar all etik och moral, ett löfte från Kristersson är lika lite värt som en urdrucken mjölkkartong

  J.L

  Haha!

  Susanna Kierkegaard
 • Blir själv inte alls chockad över det som skrivs om ” Turbo” däremot mycket förvånad över att det inte tagits upp på någon utfrågning på tv/ radio

  stefan

  Faktiskt! Det är lite konstigt. Lägenheten från Ersta diakoni brukar dyka upp ibland i utfrågningar, men resten är inte lika känt.

  Susanna Kierkegaard
 • Tack Susanna! Ja inte är jag förvånad över hans tidigare framfart, däremot bekymrad över att en majoritet av väljarna (kanske), verkar rycka på axlarna åt hans uppenbara populism och skrämselpropaganda. Artiklar som denna behövs, där man kan se vilken verklig människosyn han har. Denna artikel kommer dock inte hjälpa är jag rädd då sanningen och språket är så förvrängt att man tappat hoppet.

  Ulf

  Tack Ulf! Jag hoppas att den hjälper lite i alla fall, rekordmånga läsare än så länge!

  Susanna Kierkegaard
 • Urfånigt !

  Du bestämmer ju vilka inlägg som skall publiceras, kan ju styras åt alla håll

  Axel

  Titta Axel – du är publicerad!

  Susanna Kierkegaard
 • Hur snabb man än är så kommer sanningen förr eller senare ikapp.

  pat

  Den flåsar honom åtminstone i nacken!

  Susanna Kierkegaard
 • Känns som han är i maskopi med Donald trump

  Hans

  Han har åtminstone inspirerats. Mycket lögner från det partiet under hans ledning...

  Susanna Kierkegaard
 • Bara en bekräftelse på min uppfattning om människan. En liten ettrig stridslysten människa. Ingen jag kan se leda ett land.

  Sni

  Men snabb är han!

  Susanna Kierkegaard
 • Jag bävar för att Ulf ska bli statsminister om olyckan är framme. Dels för att han helt sitter i klorna på Åkesson som gör vad han vill med Ulf. Dels för att som du beskriver du artikeln så kommer han att förskingra Sveriges ekonomi i sådan grad att tidigare regeringar Bildt/Reinfeldt kommer att framstå som regeringsfähiga. Jag begriper inte hur det får tillåtas för politiker att förskingra skattemedel. Sverige torde vara det mest korrupta landet i i-världen eftersom vi tillåter denna typ av korruption.

  Robert B

  Man borde verkligen granska det mer. Tyckte Kalla faktas reportage om partibidragen var föredömligt! Fruktansvärt pinsamt hur vissa partier hanterat avslöjanden dock... S stängde av personen direkt, hos M ursäktade man

  Susanna Kierkegaard
 • Inte oväntat av en person som tror att han är guds gåva till folket. Moral saknar han tydligen helt och

  hållet men det gör väl alla moderater som tex förbrytaren Strömmer. Det som är mest beklämmande när det gäller moderaternas

  försök att leda kommuner är av saknaden av insikt i att det är mycket svårare att styra och leda en kommun.Det är inte som att leda ett företag.

  Jan Österberg

  Där är du något på spåren tror jag, de ser kommuner/regioner/stat som företag.

  Susanna Kierkegaard
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN