Susanna Kierkegaard

Hans Dahlgrens kusliga tystnad skrämmer mig

Har EU-ministern somnat i sin stol?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EU-minister Hans Dahlgren.
EU-minister Hans Dahlgren.

I världens kanske mest kända performancekonstverk The artist is present satt Marina Abramović helt stilla på en stol i 736 timmar och 30 minuter. På Moderna museet i New York köade besökarna för att en i taget slå sig ner mittemot henne. Abramović satt tyst och stirrade på dem.

Vi har en egen Marina Abramović här i Sverige. Han heter Hans Dahlgren och är EU-minister.

Det får sägas vara sed att ministrar försöker förändra lagar i enlighet med sina politiska övertygelser. I en socialdemokrats fall borde det betyda att försvara arbetares och fackliga rättigheter. Men EU-ministern verkar ha gjort det till sin politiska uppgift att försöka åstadkomma så lite som möjligt.

Han har inga visioner, driver inga särskilda frågor. Det går att se framför sig hur han sitter tyst och glor på Ministerrådets möten.

The EU-minister is present.

I måndags sa Hans Dahlgren till Europaportalen att han tycker att en fördragsändring ”skulle ta för lång tid”. Han vill hellre ”lägga fokus på annat”.

– Jag tror inte att Europas medborgare vill att diskussionen ska handla om det här. Jag tror att de vill att det ska handla om de viktiga framtidsfrågorna, säger Dahlgren.

De antifackliga domarna Viking och Laval, som begränsade fackförbundens möjligheter att vidta stridsåtgärder mot gränsöverskridande företag, baserades på tolkningar av EU:s fördrag. För att göra EU mer socialdemokratiskt och försvara fackföreningars rättigheter måste fördragen skrivas om.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen – antagligen Europas mäktigaste politiker – har sagt att hon kan tänka sig att diskutera en fördragsändring. Europaparlamentet är med på tåget. Ledamöterna röstade för att öppna möjligheten under sammanträdet förra veckan. Frankrikes president Emmanuel Macron vill ha en fördragsändring.

Dahlgren sitter tyst och tittar på.

Att något ”skulle ta för lång tid” är inte ett särskilt övertygande argument. Stora politiska förändringar tar tid, förutsatt att man inte lever i en diktatur.

Det är inte heller något som hindrar Hans Dahlgren och hans kollegor från att prata om andra ”framtidsfrågor” samtidigt som en fördragsändring pågår. I de flesta demokratier lyckas man diskutera flera lagstiftningar och ämnen parallellt.

Det kan vara så att Hans Dahlgren vet exakt vad Europas medborgare vill. Det är möjligt att han likt en mänsklig seismograf registrerar varenda liten darrning på europeisk mark. Men någon mer konspiratoriskt lagd skulle kunna hävda att EU-ministern helt enkelt förväxlat 447 miljoner människors vilja med sin egen.

Hans Dahlgren har i skrivande stund suttit stilla i drygt 29 000 timmar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.