Gnälliga moderater hycklar om elpriser

Politiker som vill ha vindkraft blir dödshotade

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Elpriserna blir högre, vilket gör att rätt osexiga ämnen som elproduktion diskuteras flitigt. Och enligt Moderaterna är det alla andras fel.

I en debattartikel i Dagens Nyheter menade Ulf Kristersson (M) att han vill att Moderaterna ska bli Sveriges riktiga miljöparti. Detta då det enligt moderater handlar om att satsningar på kärnkraft är lösningen, något de gärna hävdar görs omöjligt av Miljöpartiet.

Dock är det fritt fram för den som vill bygga ut och investera i kärnkraft, det är bara det att ingen tror att det lönar sig.

De vars motstånd ljuder högst och tydligast kring ny elproduktion är just Moderaterna. I södra Sverige finns gott om både vind och plats till havs för att bygga ut vindkraften. Något lokala moderater gjort allt för att stoppa. Och lyckats med.

Vindkraftverk behövs överallt, men framförallt i Skåne där behovet är som störst. Men just i Skåne knorrar moderata kommunpolitiker. De är oroliga över havsutsikten, turistnäringen och värdet på bostäderna. Protesterna har varit så extrema, att lokalpolitiker backat från förslag på vindkraft.

Tystar politiker

Det handlar inte om att lokalpolitikerna kommit på andra tankar, utan på grund av en hätsk ton, där mordhot varit ett sätt att tysta politiker som föreslagit vindkraft.

I ljuset av det är det ganska komiskt att Kristersson (M) i sin debattartikel menar att det ”saknas en realistisk plan för att elektrifiera Sverige, samtidigt som orimligt långa tillståndsprocesser stoppar klimatsmarta investeringar”.

För att få perspektiv på läget så kan det nämnas att vi i Sverige och Norge använder 2–4 gånger mer el än en genomsnittlig EU-medborgare. Det ligger helt i vårt intresse att producera mer förnybar energi, och här är vindkraft ett alternativ. Men det kommer inte ge något om Moderater runt om i landet fortsätter knorra.

Var ska kärnkraften stå?

För samtidigt som de pratar om att satsa på kärnkraften är det svårt att se varför marknaden ens skulle vilja göra det. Sedan kan man fråga sig var Moderater tänker sig att den här kärnkraften ska stå, så mycket som de oroar sig över utsikt och bostadspriser.

I Moderaternas egen budget fanns dessutom inga satsningar på kärnkraften. Inte så lyckat för ett gäng som gör anspråk på att bli ”Sveriges riktiga miljöparti”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.