Mejla

Somar Al Naher

Israel måste lyssna på FN om illegala bosättningar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En underbar julklapp till Israel. Ja, det är så den israeliska kolumnisten Amir Oren beskriver den omtalade resolutionen som godkändes i FN. Det var dagen innan julafton som FN:s säkerhetsråd röstade igenom ett fördömande som ogiltigförklarar bosättningar på ockuperad palestinsk mark. 14 av de 15 medlemsländerna i säkerhetsrådet röstade för resolutionen. USA som brukar använda sitt veto valde att avstå den här gången.

Barack Obamas sista chans

FN-beslutet kanske inte kommer att få några reella effekter, just nu pågår det inte några fredsförhandlingar mellan parterna. Men beslutet i säkerhetsrådet är en historiskt viktig markering från USA:s sida. Bakom den står Barack Obama som ser sin sista chans att styra den amerikanska kursen i Israel-Palestina konflikten.
Enligt Genèvekonventionerna är det förbjudet att bygga på ockuperat område. Ändå har bosättningar expanderat på palestinsk mark, och antalet bosättare är nu uppe i en halv miljon. Bosättningarna har skapat många och svåra problem eftersom de skär igenom palestinska områden och försvårar för palestinier att röra sig fritt på samma sätt som israeler. Om fred ska uppnås går det inte att komma runt den här frågan.

”Bestraffas”

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är dock allt annat än resonerande. I stället har han hotat med att klippa banden till FN och beordrat att all inbetalning till organisationen ska stoppas. Även hans ministerkollegor har gjort extrema uttalanden. Vice försvarsministern Eli Dahan menar att den palestinska myndigheten som stöttat beslutet måste "bestraffas".

Obamas efterträdare Donald Trump har redan skruvat upp tonen ytterligare genom att meddela på Twitter att "När det gäller FN, saker och ting kommer att vara annorlunda efter den 20 januari". Det är det datum då Trump avlägger presidenteden.

Värna Israel

I den israeliska tidningen Hareetz skriver Amir Oren att det här är ett positivt beslut för landet eftersom det är ett steg i rätt riktning mot fred. Han har en poäng, att vara emot ockupationen och olagliga bosättningar är inte att vara emot Israel. Tvärtom, den som värnar landet har all anledning att stötta internationellt ingångna avtal. Dessutom finns det i resolutionen en uppmaning till palestinierna att motarbeta hets mot Israel och ett fördömande av våld och terrorism.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.