ÅSIKT

Alla måste få rätt att arbeta heltid

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Colourbox
Medellönen för den som jobbar på kafé är 20 600 kronor i månaden.
LEDARE

Tänk dig att du har en månadslön på knappt 21 000 kronor, före skatt, fackföreningsavgift och allt annat som ska betalas. Tänk dig sedan att du bor i någon av våra största städer, med rusande bostadspriser och allt dyrare kollektivtrafikkort.
Säkert skulle du kräva att ditt fackliga ombud skulle göra allt för att höja lönen. När pengarna tar slut innan månaden gör det blir varje krona viktig.

Kafébiträdets låga lön

Du skulle ha svårt att förstå varför arbetsgivare och politiker pratar om att just du ska avstå från lön för att “sänka trösklarna till arbetsmarknaden”.
För många av ledarsidans läsare är det där inte något tankeexperiment. Medellönen för ett kafébiträde - det heter så i lönestatistiken - är till exempel just 20 600 kronor.
Häromdagen presenterade de hotell- och restauranganställdas fack årets lönekrav. Precis som till exempel Handels vill de restauranganställda räkna lönehöjningen i kronor. För heltidsanställda begär facket ytterligare 700 kronor i månaden.

Hyvlar av timmar

För fackförbund som organiserar lågavlönade kvinnor räcker det dock inte med att kräva fler kronor. Lika viktigt kan det vara att arbetet är en heltid, och att arbetsgivaren inte kan sänka din lön genom att hyvla av timmar från schemat.
Kvinnor i serviceyrken och i vården har inte bara dåligt betalt. De tvingas dessutom ofta acceptera ofrivillig deltid och osäkra anställningsvillkor.
Efter arbetsdomstolens beslut i november tillkommer möjligheten för arbetsgivaren att från en dag till en annan hyvla de anställdas arbetstid.

Tryggheten lika viktig

Om du har en månadslön på under 21 000 kronor är det nog bara en sak som känns mer skrämmande än att bli utan lönehöjning. Att bli av med timmar så att lönen blir ännu lägre än förut.
Det är en fråga om vardagsmakt. Den som är beroende av chefen för att få extra timmar har svårt att hävda sin rätt.
I årets förhandlingar kräver både Hotell- och restaurangfacket och Handels att heltid ska vara grundregeln och att fasta anställningar ska vara det normala. Dessutom kräver de båda facken en gräns för arbetsgivarens rätt att dra ner antalet timmar på schemat.
Procent och kronor är lätta att förstå och gör sig bra i rubriker. Men för vardagen kan förhandlingarna om arbetsvillkor och trygghet vara precis lika viktiga.

ARTIKELN HANDLAR OM