Anders Lindberg

Sabuni kan göra Richard Jomshof till skolminister

SD hälsar Liberalerna välkomna i gänget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Vår långsiktiga ambition är att få bort de andra partierna.” sa Pavel Gamov, riksdagsledamot för SD till Upsala nya tidning.

Sen fick han avgå efter en skandal där han åkt runt i Ryssland och lekt någon slags diplomat.

”Går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut.” skrev SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth.

Även han fick avgå, av helt andra skäl, men blev kvar som redaktör för SD-anstrukna "alternativmediet", Samhällsnytt.

Det är "lite samma grej" att jobba för SD som för Samhällsnytt, sa han enligt Expressen.

”Fria val, pressfrihet, frihetsindex osv är alla mått på grad av liberalmarxism.” skrev SD:s tidigare ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist.

Hans riksdagskarriär förkortades visserligen av den så kallade "järnrörsskandalen" men Almqvist ger numera ut en annan SD-nära sajt, Exakt24.

Pratet om att "få bort" andra partier, "byta ut" media och eller kalla fria val för "liberalmarxism" är inga olycksfall i arbetet.

Följer man Sverigedemokraterna under en längre tid slås man av hur konsekvent partiet är. De har haft ungefär samma uppsättning idéer om Sverige och svenskarna sedan starten för drygt 30 år sedan.

Sverige åt svenskarna, närmare bestämt.

Men vems "svenskhet" är egentligen godkänd? Kan judar och samer vara svenskar? Kan muslimer?

Det anser sig SD har rätten att avgöra.

Partiets grundare, veteraner ur nazistiska Nordiska rikspartiet och fascistiska Nysvenska rörelsen, hade liknande idéer, den historiska kedjan har aldrig brutits.

Anders Klarström, SD:s första ordförande, dömdes till dagsböter för att ha hotat Hagge Geigert, en av dåtidens stora TV-personligheter. Han ringde anonymt och sa: "Vi ska bränna dig ditt jävla judesvin. Fy fan ditt äckliga lilla judesvin. Passa dig! Vi ska komma och döda dig!".

Så tänker inte ledande Sverigedemokrater idag, eller?

Bloggen "Inte rasist men..." publicerade en läckt film där SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".
Bloggen "Inte rasist men..." publicerade en läckt film där SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden".

För ett par år sedan avslöjade bloggen Inte rasist men... en film där SD:s nuvarande ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt skämtade om sina nazistvänner som sparkade på döda får och kallade kropparna "Die Juden". I filmen låtsas Sjöstedt måtta en spark.

När Nyamko Sabuni i dag på Liberalernas partiråd vill öppna för att bilda regering med stöd av SD är det Oscar Sjöstedt hon kommer att behöva förhandla med. Utan hans röster blir det inget.

”Budgeten är så beskaffad till sin natur att antingen är man överens om allting eller ingenting. Vi måste bli överens om hundra procent, annars är vi överens om noll procent.” säger Oscar Sjöstedt till Dagens industri.

Sjöstedt har rätt, rent formellt. Efter 90-talskrisen infördes nuvarande budgetregler som gör att man inte kan använda så kallade "hoppande majoriteter". En regering kan inte först stödja sig på ett parti och höja utgifterna för att sedan vända sig till ett annat och sänka skatterna. Statsbudgeten hänger ihop.

I veckan visade Nyamko Sabuni att hon är beredd att slänga hela budgetprocessen över bord.

Det är idioti. För det första ledde 90-talskrisen till ekonomisk krasch, stora neddragningar i välfärden och 500 procents ränta. För det andra skulle SD lätt kunna lägga ner rösterna eller rösta med oppositionen och vips, så skulle en M-KD-L-regering inte längre ha någon budget. Hoppande majoriteter kan nämligen hoppa iväg dit vinden för tillfället blåser.

Men hur som helst ligger budgetreglerna nog fast. Ulf Kristersson har redan öppnat för förhandlingar så Oscar Sjöstedt kommer att få som han vill. Enligt Pollofpolls.se, en sammanvägning av alla aktuella opinionsmätningar, har Liberalerna just nu 2,8 procent i väljarstöd. SD är nästan sju gånger större med 18,5 procent. Nyamko Sabuni har inte särskilt mycket att sätta emot.

Kristersson har även öppnat för att Sverigedemokraterna ska få placera egna partipolitiska tjänstemän i regeringskansliet. Så brukar budgetsamarbeten organiseras.

Men om SD ska få passerkort in på departementen är ingen liten fråga. Det handlar om hur långt in i lagstiftnings- och budgetprocessen partiet ska släppas in. Kommer SD-tjänstemän få skriva direktiv till utredningar, delta i gemensam beredning av frågor och påverka beslut redan på idéstadiet blir maktförskjutningen till Jimmie Åkessons fördel enorm. I praktiken skulle SD få veto över i stort sett alla frågor.

Men om Moderaterna får bestämma kan Oscar Sjöstedt nog komma och gå som han vill på Finansdepartementet.

Frågan är om Nyamko Sabuni spelar huvudroll eller biroll i det politiska dramat om Sveriges framtid.
Frågan är om Nyamko Sabuni spelar huvudroll eller biroll i det politiska dramat om Sveriges framtid.

SD grundades bland annat av Gustaf Ekström, en veteran från Waffen-SS, Adolf Hitlers politiska elitarmé. Det är ungefär så långt från Liberalernas idéarv som man kan komma. Klarströms, Gamovs, Ekeroths och Almqvists parti har aldrig gjort upp med sina rötter. När Jimmie Åkesson pratar om invandring som en "kulturell belastning", Richard Jomshof om Islam som en "avskyvärd" religion eller Björn Söder om judar är det samma människosyn som löpt genom hela partiets historia.

Idag är värderingarna ofta lite bättre förpackade.

"Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget." som Richard Jomshof har uttryckt saken.

I veckan medverkade han i 30 minuter i SVT med Anders Holmberg. Det blev lite stelt.

Richard Jomshof vill bli skolminister i regeringen, berättade han.
Alltså ansvarig för L:s enda kvarvarande politiska profilfråga, Jan Björklunds gamla post.

Jag tolkar det som Sverigedemokraternas sätt att hälsa Liberalerna välkomna i gänget.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack för dagens chatt. Trevlig söndag :-D

 • Vad är ditt sista-minuten stalltips, Anders: Hur går det för Sabuni i omröstningen?

  Bibbi

  Jag tror hon vinner. Det säger folk när man frågar. Och att hon vinner med större marginal än i spekulationerna innan. Ungefär som hon vann i partistyrelsen och riksdagsgruppen.

  Men bollen är rund, jag vet inte.

  Anders Lindberg
 • Kommer Blasfemi lagarna åter till landet? Eller finns det liberala krafter som står upp för det sekulariserade samhällets rätt att fritt kritisera religioner?

  Vad är din grundade mening i frågan Anders?

  Frihet, jämlikhet och brodersk

  Nä, det kommer inte att införas något sådant.

  Anders Lindberg
 • Hej Anders! Vad tycker du om att införa förmögenhetskatt, det är ju redan beskattat kapital som arbetare sparat för att klara sig när man blir pensionär.

  Roffsan

  Det är absolut en invändning.

  Men mitt svar blir man rent fördelningspolitiskt inte rimligen kan låta lyxbåtar vara skattebefriade medan en undersköterskas inkomst beskattas relativt högt.

  Skattesystem behöver uppfattas som rättvisa och rimliga, att kapital idag i praktiken inte beskattas särskilt mycket blir inte rimligt. I praktiken har vi höga skatter på låginkomsttagare men är ett skatteparadis för kapitalägare.

  Anders Lindberg
 • Tycker du att Socialdemokraterna går i takt med folket?

  Anna

  Paradoxalt nog så ligger nog regeringen Löfven ungefär där mittpunkten i politiken ligger just nu. Majoriteten i riksdagen är höger och jag uppfattar nog många av Löfvens reformer som strax till höger om mitten.

  Så väljarna har nog fått ungefär den politik de röstat på.

  Sen ligger det ju till höger om mig, men det är en annan fråga.

  Anders Lindberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.