Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Allting NMR gör är hets mot folkgrupp

Bäst att förbjuda nazisterna helt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer ger uttryck för nazism och borde i sig betraktas som hets mot folkgrupp.
Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer ger uttryck för nazism och borde i sig betraktas som hets mot folkgrupp.

LEDARE

Inte heller hovrätten tycker att man kan döma nynazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för hets mot folkgrupp efter demonstrationen utanför Bokmässan 2017. Därmed blir behovet av ändrad praxis ännu tydligare. Frågan är om det inte är bäst att helt förbjuda NMR?

Hovrättens dom visar att det finns flera problem med den lagstiftning som åklagarna kan använda sig av.

Dels är det en fråga om tyrrunan som finns på NMR:s symbol ens ska tas upp i ett vanligt brottmål. Juristerna i hovrätten tycker inte det.

... det är helt uppenbart för alla inblandade att NMR är en nazistisk organisation vars rasbiologiska idéer genomsyrar hela verksamheten - från forumen på internets baksida till slagorden på Göteborgs gator.

När något är tryckt på jackor, fanor, bilder och plakat betraktas det som tryckt skrift och faller in under en av våra grundlagar, tryckfrihetsförordningen. Brott mot den kan inte en vanlig åklagare hantera, då får bara Justitiekanslern väcka åtal.

Det kan tyckas vara juridiska hårklyverier, men rätt ska ju vara rätt.

Däremot gick det bra att åtala NMR-medlemmarna för att de hade sprayat tyrrunan på sina sköldar. Men domstolen kommer fram till att symbolens koppling till Nazityskland inte var tillräckligt tydlig för allmänheten 2017, som exempelvis hakkorset var, för att det ska anses vara hets mot folkgrupp.

Krävs referenser till Nazityskland

Samma problem är det med den uniformliknande klädseln, den ger inga direkta associationer till Hitlers brunskjortor och därför omfattas den inte av lagen.

Att man ropat "Hell seger" (den svenska versionen av "Sieg Heil") är en annan femma. Om åklagarna hade kunnat visa att det skett samordnat, vilket de inte kunnat, skulle det vara en uppenbar referens till Nazityskland.

Och där ligger problemet. Enligt dagens lagstiftning måste åklagarna visa på direkta referenser till 1930- och 40-talets Tyskland för att man ska kunna döma för hets mot folkgrupp.

Så här kan vi inte ha det

Detta trots att det är helt uppenbart för alla inblandade att NMR är en nazistisk organisation vars rasbiologiska idéer genomsyrar hela verksamheten - från forumen på internets baksida till slagorden på Göteborgs gator.

När de klär sig i likadant och tågar genom en stad är det ett sätt att förmedla nazistiska idéer. Idéer som måste tolkas in i allt vad NMR tar sig för. Ett demonstrationståg blir i sig ett hetsande mot minoriteter.

De juridiska snårigheterna gör att man måste fråga sig om det inte är bäst att göra som i Finland och förbjuda NMR helt. För så här kan vi inte ha det.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sluta käbbla och satsa på äldres välfärd istället

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hets mot folkgrupp

Nazism

Justitiekanslern

Rättsfall

Brott

Finland

Bokmässan