Jonna Sima

Pensionärer tackas med skorpsmulor

Oron för låga pensioner en politisk bomb

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Tantpatrullen" brukade innan pandemin demonstrera mot de låga pensionerna, i synnerhet för kvinnor, på Mynttorget i Stockholm.
"Tantpatrullen" brukade innan pandemin demonstrera mot de låga pensionerna, i synnerhet för kvinnor, på Mynttorget i Stockholm.

Varje år vid den här tiden skickar Pensionsmyndigheten ut ett orange kuvert med besked om hur ens intjänade pension ser ut. Känner du dig orolig för hur pengarna ska räcka till? Då är du inte ensam.

I en opinionsmätning genomförd av Novus för fackförbundet Byggnads och Katalys räkning i början av året svarade 54 procent att de är oroliga för att få en låg pension. Pensionsoron är större bland dem med grundskole- och gymnasieutbildning än bland de med högskoleutbildning, vilket inte är konstigt. De med längre utbildning har ofta både högre sysselsättningsgrad och högre lönenivå. Bland LO-anslutna är sex av tio oroliga för en låg pension. De tycker också i större utsträckning än till exempel moderata väljare att ett slitsamt arbetsliv bör kompenseras mer. Inte heller det är direkt överraskande.

Kan tänka sig byta parti

Intressantast i undersökningen är att pensionsfrågan har potential att rejält skaka om partier. Särskilt Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare kan tänka sig att byta parti om något politiskt parti presenterade ett pensionssystem som gav högre pensioner för låg- och medelinkomsttagare.

Den rödgröna regeringen har sedan 2014 gjort en rad förbättringar på pensionsområdet. Man har tagit bort den så kallade pensionärsskatten, höjt garantipensionen, höjt taket i bostadstillägget och nu senast infört ett pensionstillägg som gett mer pengar till Sveriges pensionärer.
Men fortfarande har Sverige högst andel "fattigpensionärer" i Norden. Drygt 15 procent av Sveriges pensionärer, 65 och äldre, har mindre än 60 procent av medianinkomsten i pension. Det betyder under 12 500 kronor före skatt.

Människor som har arbetat ett långt liv och dragit in skatt till välfärdssamhället ska inte tackas med skorpsmulor på livets höst.

Skattesänkningar räcker inte

Tillägg och skattesänkningar i all ära, men det räcker inte. Vad som krävs är att pensionsavgiften höjs om pensionerna för både dagens och framtidens pensionärer ska höjas. Människor måste också få förutsättningar att kunna arbeta fram till pensionsåldern. Vi behöver en mänskligare arbetsmiljö och ett flexibelt arbetsliv där uppgifterna kan variera efter människor arbetsförmåga.
Var femte svensk är över 65 år och resten av oss kommer förhoppningsvis också gå i pension en dag. Att oron för pensionen är stor gör sprängkraften i pensionsfrågan desto större. Om inte Socialdemokraterna gör rättvisa pensioner till en valfråga kommer något annat parti göra det.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.