Sjuka tvingas gå till socialkontoret
Det här duger inte Ardalan Shekarabi
I många svenska kommuner är en stor del av de som får försörjningsstöd egentligen sjuka. Tidningen Arbetet har granskat Socialstyrelsens siffror och i var fjärde kommun är minst 20 procent av bidragstagarna sjukskrivna.
– Tanken med vår socialförsäkring är inte att människor som är sjuka och därmed saknar arbetsförmåga ska hänvisas till försörjningsstöd, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till tidningen.
Nej det var inte tanken. Men det är just så det har blivit.
I Sverige är nästan var åttonde bidragstagare sjukskriven. I den kommun som har den största andelen, Olofström, handlar det om mer än var annan.
Mycket svår situation
Den som får försörjningsstöd, eller socialbidrag som det hette tidigare, hamnar i en mycket svår situation. Det är välfärdens absolut sista försvarslinje. Principen är att man ska sälja allt av värde. Det gäller också till exempel en bostad.
Ett enormt ingrepp i vardagen, och i den personliga integriteten.
Nu hänvisas alltså fler och fler människor med ett läkarintyg som visar att de är sjuka till kommunernas socialtjänster. Och till försörjningsstöd.
Staten bollar över kostnader på kommunerna.
– Vi blir deras försäkringskassa, säger Marie Bergström som är chef för stöd- och försörjningsenheten på Gotland.
Tränger undan välfärden
Det tränger undan annan välfärd, som äldrevård och resurser i skolan.
Värre är att människors liv slås sönder, inte för att de själva har gjort något fel. Det slås sönder därför att trygghetssystemen har gjorts så tuffa att en sjukdom kan leda raka vägen till fattigdom.
Att det ligger till på det sättet kan knappast komma som en överraskning för Ardalan Shekarabi. Det finns inte många frågor som diskuterats oftare än haveriet i sjukförsäkringen.
Försäkringskassan är en av våra mest utskällda myndigheter. Allt fler har egna erfarenheter av utförsäkring och underkända läkarintyg.
Hamnar mellan stolarna
Människor bollas mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Den ena myndigheten hävdar att de borde söka fantasijobb som inte finns. Den andra att de saknar arbetsförmåga.
Till sist kan det bara sluta på socialkontoret.
Det finns förslag på förändringar, till exempel i den utredning som sedan i våras ligger på Ardalan Shekarabis bord. Enligt minister saknas det dock "politiska förutsättningar" att genomföra dem.
Nedmonteringen av sjukförsäkringen var ett av de borgerliga regeringarnas största svek mot svenska folket. Socialdemokraterna har haft mer sex år på sig att rätta till situationen.
Ändå tvingas sjuka att söka försörjningsstöd.
Det duger inte, Ardalan Shekarabi.