Mejla

Atle Morseth Edvinsson

Fler skräckhistorier när Amazon är här

Befinner sig på en annan nivå av utnyttjande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lagerarbete i Tyskland där Amazon konsekvent vägrat att teckna kollektivavtal vilket lett till en utdragen konflikt med facket.
Lagerarbete i Tyskland där Amazon konsekvent vägrat att teckna kollektivavtal vilket lett till en utdragen konflikt med facket.

LEDARE

De anställdas berättelser inifrån Apoteas lager i Uppsala är rena skräckhistorierna. Chefen håller koll via övervakningskameror. Arbetslag som inte är tillräckligt produktiva bestraffas. Stressen gör att de blir utbrända och skadar sig. Nu är facket inkopplat för att reda ut situationen.

Den granskning som Dagens ETC gjort påminner om att näthandelsföretagens framgång har en baksida. Vi har sett det förut. Aftonbladet gjorde ett liknande avslöjande om Zalando för bara ett år sedan. Där vågade de anställda inte gå på toaletten av rädsla för att inte leva upp till chefernas krav.

När Amazon nu kommit till Sverige lär vi få höra fler sådana berättelser. I alla fall om man ska utgå från hur det sett ut i Tyskland. I veckan bjöds Orhan Akman, detalj- och e-handelsansvarig på tyska fackföreningen VerDi, in till ett digitalt samtal om Amazon av tankesmedjan Arena Idé.

... en konflikt inte bara om arbetarens inflytande över sitt eget jobb utan om mänsklig värdighet

Likheterna mellan Amazon i Tyskland och Apotea i Sverige är slående - de anställda utnyttjas som arbetsredskap utan respekt för att de är människor.

- Folk berättar att de tänker på jobbet när de är hemma och drömmer att de packar varor, säger Akman om det höga tempot som krävs för att leva upp till produktivitetsmålen på Amazons lager i Tyskland.

På ett sätt skiljer Amazon ut sig från andra företag. De befinner sig på en helt annan nivå av utnyttjande. Orhan Akman beskriver en konflikt inte bara om arbetarens inflytande över sitt eget jobb utan om mänsklig värdighet.

Arbetet robotiseras och människorna likaså

Lagerlokalerna effektiviseras med hjälp av artificiell intelligens. Men i stället för att underlätta de anställdas arbete flyttas kontrollen från människorna till datorerna. De anställda övervakas och instrueras av datorprogram som ser till att de når sina produktivitetsmål. Arbetet robotiseras och människorna likaså. Det är en bild av Amazons lagerlokaler som känns igen från USA.

Att tro att Amazon skulle ställa mer humana krav på sina anställda i Sverige vore naivt. För närvarande är det underleverantören Kuehne Nagel som sköter logistiken i Sverige, men sannolikt är det en tidsfråga innan Amazon bygger upp en egen företagsstruktur även här. Då kommer skräckhistorierna från svenska lager att bli allt vanligare.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om artikeln och Amazons etablering i Sverige. Chatten startar klockan 09:00 men det går bra att skriva inlägg redan nu.

Av: 

Atle Morseth Edvinsson

Publisert:

LÄS VIDARE

Boken som får mig att förakta Amazon

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Zalando

Apotea

Amazon

Dagens ETC

E-handel

Tyskland

USA