Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Fler skräckhistorier när Amazon är här

Befinner sig på en annan nivå av utnyttjande

Lagerarbete i Tyskland där Amazon konsekvent vägrat att teckna kollektivavtal vilket lett till en utdragen konflikt med facket.

De anställdas berättelser inifrån Apoteas lager i Uppsala är rena skräckhistorierna. Chefen håller koll via övervakningskameror. Arbetslag som inte är tillräckligt produktiva bestraffas. Stressen gör att de blir utbrända och skadar sig. Nu är facket inkopplat för att reda ut situationen.

Den granskning som Dagens ETC gjort påminner om att näthandelsföretagens framgång har en baksida. Vi har sett det förut. Aftonbladet gjorde ett liknande avslöjande om Zalando för bara ett år sedan. Där vågade de anställda inte gå på toaletten av rädsla för att inte leva upp till chefernas krav.

När Amazon nu kommit till Sverige lär vi få höra fler sådana berättelser. I alla fall om man ska utgå från hur det sett ut i Tyskland. I veckan bjöds Orhan Akman, detalj- och e-handelsansvarig på tyska fackföreningen VerDi, in till ett digitalt samtal om Amazon av tankesmedjan Arena Idé.

... en konflikt inte bara om arbetarens inflytande över sitt eget jobb utan om mänsklig värdighet

Likheterna mellan Amazon i Tyskland och Apotea i Sverige är slående - de anställda utnyttjas som arbetsredskap utan respekt för att de är människor.

- Folk berättar att de tänker på jobbet när de är hemma och drömmer att de packar varor, säger Akman om det höga tempot som krävs för att leva upp till produktivitetsmålen på Amazons lager i Tyskland.

På ett sätt skiljer Amazon ut sig från andra företag. De befinner sig på en helt annan nivå av utnyttjande. Orhan Akman beskriver en konflikt inte bara om arbetarens inflytande över sitt eget jobb utan om mänsklig värdighet.

Arbetet robotiseras och människorna likaså

Lagerlokalerna effektiviseras med hjälp av artificiell intelligens. Men i stället för att underlätta de anställdas arbete flyttas kontrollen från människorna till datorerna. De anställda övervakas och instrueras av datorprogram som ser till att de når sina produktivitetsmål. Arbetet robotiseras och människorna likaså. Det är en bild av Amazons lagerlokaler som känns igen från USA.

Att tro att Amazon skulle ställa mer humana krav på sina anställda i Sverige vore naivt. För närvarande är det underleverantören Kuehne Nagel som sköter logistiken i Sverige, men sannolikt är det en tidsfråga innan Amazon bygger upp en egen företagsstruktur även här. Då kommer skräckhistorierna från svenska lager att bli allt vanligare.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om artikeln och Amazons etablering i Sverige. Chatten startar klockan 09:00 men det går bra att skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Atle Morseth Edvinsson
    13 nov 2020

    Tack för en spännande chatt - på återseende! 🙂

  • Atle Morseth Edvinsson
    13 nov 2020

    Under pandemin har problemet med framgångsrika e-handlare och vad som är baksidan av deras framgång blivit väldigt tydligt. Vi ser Apotea här i Sverige och ett annat exempel är just Amazon i USA där man körde på som vanligt vilket gjorde att 20 000 av deras anställda fick covid-19.

    Här kan man läsa mer: https://www.aftonbladet.se/ledare/a/399bRL/amazon-skiter-i-om-du-far-covid

  • 13 nov 2020

    Ehandeln bidrar till att utarmas svenska stadskärnor. Om dess ägare dessutom inte kan förstå grundläggande arbetsrätt finns det få anledningar att handla på nätet. I tider av social distans är det extra viktigt att detta fungerar, annars hamnar anställda i total rättslöshet och utnyttjande.

    Anders
  • Atle Morseth Edvinsson
    13 nov 2020

    Koncentrationen av makt till ett företag oroade även Orhan Akman som berättar om tyska erfarenheter av Amazon i texten. Han tror att stora företag har möjlighet att göra hela branscher beroende av dem själva, vilket gör att de kan sätta agendan för arbetsgivarsidan i exempelvis e-handelsbranschen.

  • 13 nov 2020

    Till Emil: nu handlar det ju inte om vad fungerar bäst för dig som konsument utan hur företagen behandlar sina anställda! Bara du får det du beställt dagen efter så spelar det ingen roll om människor utnyttjas och slängs på soptippen helt utslitna? Facken kämpade för att vi skulle slippa detta i Sverige, med utvecklingen hos e-handelsbolagen är vi snart tillbaka 100 år i utvecklingen för arbetare. Amazon är världens största företag, och kan inte tänka sig att behandla sina anställda som människor eller betala dem en skälig lön. Deras enorma makt borde oroa oss alla.

    Åsa