Atle Morseth Edvinsson

Sluta jämra dig över Januariavtalet, Sabuni

Den borgerlighet ni längtar hem till finns inte längre

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyamko Sabunis gnäll över Januariavtalet smittar förstås av sig på medlemmarna.
Nyamko Sabunis gnäll över Januariavtalet smittar förstås av sig på medlemmarna.

I mellandagarna gick Nyamko Sabuni ut och sa att hon inte tror på ett Januariavtalet 2.0. Det var väl ofrånkomligt efter en höst när Liberalerna har greppat efter sätt att visa sitt existensberättigande utan att lyckas. Och det har opinionssiffrorna reflekterat.

Om det hade varit val i höstas skulle partiets 19 riksdagsledamöter ha fått återgå till sina vanliga jobb, enligt SCB:s partisympatiundersökning från november.

Liberalerna är ett försvinnande litet parti men de har en stor roll att fylla. De är dörrvakten som inte släpper in Sverigedemokraterna i värmen.

Nu samlar sig besvikna liberaler och kräver att partiet ska ta sin hand från regeringen för att istället ta steget tillbaka till borgerligheten. Där de hör hemma. Sabuni måste förstås stryka dem medhårs, annars har hon inte jobbet kvar så värst länge till.

Missnöjet smittar av sig

Men de som nu vill att partiet ska vara en liberal röst i en borgerlig regering tycks ha glömt poängen med att man för två år sedan backade Stefan Löfven. Genom Januariavtalet har Sverigedemokraterna på ett effektivt sätt hållits borta från regeringsinflytande.

Att bidra till det är i sig en liberal gärning, på så sätt fyller de sin funktion i dagens politiska landskap. Det borde Sabuni ha gjort stor sak av så fort hon tillträdde som partiledare. Istället har hon mest gnällt över allt de inte kunnat göra. Klart att missnöjet smittar av sig.

Då är det inte så konstigt att medlemmarna börjar känna hemlängtan. Problemet är att den borgerlighet de vill tillbaka till inte finns längre.

Stänger ute Åkesson

Sedan de krokade arm senast har Moderaterna tagit ett långt kliv bort från Liberalerna genom att sträcka ut en hand till Sverigedemokraterna. Den nya borgerligheten drar sig inte för att ta stöd av ett parti med rötter i fascism och nazism. Sådant tankegods går inte att förena med liberalism.

Sabuni skulle antagligen kunna komma överens med Ulf Kristersson på fler punkter än med Löfven. Men så finns den där punkten som inte går att avtala bort, den som går ut på att hindra Jimmie Åkesson från att bli justitieminister i en framtida regering.

Liberalerna är ett försvinnande litet parti men de har en stor roll att fylla. De är dörrvakten som inte släpper in Sverigedemokraterna i värmen. Om Sabuni lyckas kommunicera det skulle hon kanske rädda både sig själv och partiet ur den här svackan. Det är dags att sluta jämra sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.