ÅSIKT

Nyhögern vill ha en rut-snut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater har fungerat som privatarmé för den som har råd att betala.
LEDARE

Det sägs att konservatismen har gjort revansch. Försvara och bevara är politikens favoritrefräng, och allt fler opinionsbildare påpekar att vårt samhälle står inför olika existentiella hot.

Ända sedan Edmund Burke har konservatismen vårdat saker som nationell och social sammanhållning. Staten ska hållas lagom stor, och militären och polisen är huvudverktygen för de statliga myndigheternas maktutövning.
Nu tycks Svenska Dagbladet - sedan 1884 en av de viktigaste konservativa åsiktsmaskinerna - vilja privatisera statens kärnuppgifter.

Inför milisavdrag

I förra veckan föreslog tidningens ledarsida att staten ska stötta de som har råd att hyra in väktare och ordningsvakter. Dessutom vill tidningen att man ska få göra skatteavdrag om man installerar larm, säkerhetsdörrar och bygger andra ”säkerhetslösningar”.

Som argument anförs oroande statistik: Otryggheten ökar. Polisanmälningar samlas på hög.

Alltså: staten bör införa ett sorts milisbidrag för människor som tjänar tillräckligt bra.

Den borgerlige statsvetaren Andreas Johansson Heinö har i en krönika i Borås Tidning skrivit om hur konservatismen ser ut i dag:

”Argumentationen är nästan uteslutande faktabaserad. Statistik över invandringens kostnader. Sammanställningar av invandringsrelaterad kriminalitet. Citat av okunniga eller lögnaktiga politiska motståndare. Men fakta anger aldrig riktning. Det behövs en analys för att tolka betydelsen av statistik. Hur nationell enhet ska vägas mot kulturell pluralism, hur tradition ska vägas mot förändring och hur integritet ska vägas mot trygghet är ytterst ideologiska frågor.”

Råd med trygghet

Att privatisera våldsmonopolet är ideologi. Att vara för skattebetalda panic rooms i ett av världens tryggaste länder är ideologi. Och inte särskilt överraskande är arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen med på SvD:s båt.

I en debattext i Dagens Samhälle skriver branschchef Li Jansson att det är orimligt att skattesystemet accepterar avdrag för köksrenoveringar, men inte trygghet. Alltså ska medel- och överklassen få bidrag för att hyra in vakter och bygga elstängsel och murar kring

Idén väcker frågor om vem det är som framöver ska ha råd med tryggheten, men det bekymrar kanske inte Säkerhetsföretagen eller Svenska Dagbladet.

Erfarenheterna av att ha fullständig valfrihet när det kommer till att välja elbolag, doktor och skola är inte odelat bra. Ska vi börja välja vår egen polis nu? Något politiskt parti på högerkanten kan säkert tända på idén om milisavdragen.

Här har man gått och väntat på konservatismens återkomst. Men när man skrapar på ytan så visar det sig att det är samma gamla krämarliberalism som tidigare.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


ARTIKELN HANDLAR OM