Kristersson kan inte prata med vanligt folk

Talade om världskrig i Rinkeby

Ulf Kristersson talar hellre i en mikrofon än med människor.

I helgen anordnades Rinkeby bokfestival för andra året i rad. Årets tema var ”Där Sverige möts”. Tanken är att sätta en av Stockholms mest omtalade förorter på den litterära kartan.

– I en tid när starka krafter både inom och utom Sverige vill öka motsättningarna mellan olika grupper av svenskar, vill vi samlas kring det skrivna ordet och det svenska språket.

Det säger Fardosa Omar, verksamhetschef för Rinkeby Folkets Hus som anordnat bokfestivalen i samverkan med Rinkeby bibliotek, i ett pressmeddelande.

Kristersson inbjuden

Trots värmeböljan kom en hel del för att lyssna på samtal och seminarier med kända författare som Leif GW Persson, Karolina Ramqvist och Nour El Refai.

Men mest uppmärksamhet fick Ulf Kristersson.

Statsministern var inbjuden för att tala om Sverige under andra världskriget. Vid sin sida hade han författaren Henrik Berggren som skrivit tre aktuella böcker i ämnet.

När Kristerssons deltagande blev känt hoppade ett par deltagare av festivalen i sista stund. Orsaker som nämndes var Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna och regeringens ensidiga stöd till Israel i Gaza-kriget.

Besviken Pascalidou

Ulf Kristersson kunde försökt hantera situationen genom att ta upp avhoppen. Reflektera över sina politiska vägval. Eller varför inte hylla de lärare och bibliotekarier som varje år bjuder in årets Nobelpristagare i litteratur till Rinkeby? Han kunde hållit ett brandtal om läsandet som ett sätt att ”stärka gemenskapen i tider av splittring”, som författaren Alexandra Pascalidou skriver i DN Kultur.

Pascalidou var på plats på seminariet och beskriver i DN-artikeln sin besvikelse.

”Mitt under valrörelsen, i ett polariserat samhälle plågat av ett polemiskt samtalsklimat med allt djupare klyftor och växande murar runt Sveriges fattigaste och mest försummade förorter, valde alltså statsministern att i stället samtala om andra världskriget.”

Men Kristersson gör detta utan att nämna hur nazisterna kom till makten. Att det var den tyska högern som släppte fram Adolf Hitler och lät honom bilda regering. Kristersson nämner inte heller sitt löfte om att inte samarbeta med SD till förintelseöverlevaren Hédi Fried.

Inte ett ord om Gaza

Istället talar han om kriget i Ukraina och att Sverige borde gått med i Nato tidigare. Inte med ett ord nämns heller krigets Gaza där 15 000 barn dött hittills. ”Lika många till antal som Rinkebys invånare”, konstaterar Pascalidou.

Ulf Kristersson beskriver sig ofta som den samlande kraften i svensk politik. I verkigheten klarar han varken av att lära sig av historien – eller att tala med vanligt folk.

Följ ämnen
Gaza

Följ ämnen i artikeln