ÅSIKT

Han skriker fittor och kvinnorna vill strejka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
 Hanna Folkesson, Magdalena Eriksson, Caroline Seger och Jessica Samuelsson under en tr ning med det svenska damlandslaget i fotboll den 23 oktober 2017 i Bor s
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Mikael Lustig
LEDARE

Alla är överens om att Mikael Lustig betedde sig olämpligt när han skrek "jävla fittor" till den italienska fotbollspubliken i måndags. Förbundskaptenen Janne Andersson tyckte att det var "mindre lämpligt" men skyllde på Lustigs adrenalinpåslag.
Mikael Lustig blev alltså rasande på männen i publiken som buade åt den svenska nationalsången och när han skulle ta i det värsta han kunde kallade han dem för - fittor.

Han menade alltså att de italienska männen var kvinnliga könsorgan.

Något att skylla på

Det är när adrenalinet slår till som en del män visar sitt rätta jag, det är i varje fall svepskäl vi hört under de senaste veckornas #meeto-kampanj. Det är adrenalinet, alkoholen eller knarket, alltid finns det något att skylla på.
Men drogerna är bara undanflykter. Det verkliga problemet måste ändå vara den negativt laddade bilden av kvinnan som finns i en del manliga hjärnor. Hon är svag, en fitta eller en hora, inte mycket värd. Fotbollförbundet försöker släta över fittincidenten, den var inte lämplig men alla kan göra misstag, menar kommunikationschefen Andreas Jansson.

Och visst kan människor göra misstag, Mikael Lustig kommer säkert att välja sina ord bättre i framtiden.

Kvinnorna ville strejka

Fotbollförbundet däremot, verkar ha haft mer långtgående problem med sin syn på kvinnor. Det tog ett helt år innan förbundet kunde acceptera att kvinnorna i damlandslaget skulle ha högre löner.

Det gick så långt att kvinnorna hotade att bojkotta fotbollsgalan på måndag. Tänk er det, en fest utan kvinnor. Hur skulle det ha sett ut i TV4:s direktsändning? Kanske var det festen som blev avgörande för Fotbollförbundet som nu accepterat ett fyraårigt avtal med damlagsspelarna. Kanske var det hotet om strejk från den planerade träningslandskampen mot Frankrike den 27 november.

Kolleger - inte fittor

I vilket fall blev avtalet klart i dag. Summorna är hemliga, men Sportbladet har avslöjat att kvinnorna hittills tjänat 230 kronor om dagen på sina samlingar. Det är ingen lön, det är ett skämt. Trots att damlandslaget vann silver i OS för bara ett år sedan har Fotbollförbundet hållit emot hela året.

Spelarna har krävt en ersättning i nivå med jämbördigt rankande damlandslag, som Nederländerna, Danmark och Norge. Efter en konflikt tidigare i höst betalar det norska förbundet nu ungefär sex miljoner kronor per år till sina damer. Där gick det norska herrlandslaget ner i lön för att göra lönerna helt jämställda.
Det är egentligen det enda rimliga. Damlandslaget måste ha samma möjligheter att bli världsbäst, men det förutsätter förstås ett herrlandslag som ser kvinnorna som kolleger och inte som fittor.

avEva Franchell