Mejla

Pernilla Ericson

Greta Thunberg försöker väcka oss i elfte timmen

Skoningslöst ärlig om allvaret i sitt Sommar i P1

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg var först ut av sommarpratarna.

Foto: Mattias Osterlund/TT

LEDARE

Det är mycket elegant hur klimataktivisten Greta Thunberg, 17, i sitt sommarprat drar ner brallorna på varenda politiker som tagit en selfie med henne. Varje makthavare som hashtaggat #savetheplanet och tröstande sagt att när Greta Thunberg blir stor kan hon också bli politiker och göra riktig skillnad.

“Jag svarar att när jag är stor och färdigutbildad kommer det vara för sent att agera om vi ska klara 1,5- eller ens 2-gradersmålet.”

En av Greta Thunbergs superkrafter är hur oerhört pedagogisk hon är. Sin vana trogen säger hon ytterst lite om sig själv i sitt sommarprat, och desto mer om läget i världen. Under våren skulle den världsberömda klimataktivisten ha rest till Kina, en resa hon länge velat företa sig. Coronapandemin kullkastade alla sådana planer, och i en kris anpassar man sig, understryker hon.

Beskriver dominoeffekten

Lyssnarna får följa med på resan med segelbåt över Atlanten, in i kontrasternas USA. Oljefälten, slöseriet med resurser och de brutala sociala orättvisorna. Brandsäsongerna som förvärrats av torkan, oljebolagens sponsring av klimatkrisförnekare. Vidare in i Kanada, och utvinningen av oljesand. Hon besöker naturområden och ser barrträd stå kala, och antar därför att det är lärkträd, som inför vintern fäller sina barr. Det är det inte. Ett mildare klimat har gett fri lejd åt skadedjur. Döda stammar blir till vedträn i skogen, vilket förvärrar skogsbränder och dess enorma koldioxidutsläpp. En av naturens många oåterkalleliga dominoeffekter, som förvärrar klimatkrisen.

Lika pedagogisk är hon när hon förklarar hur ytterst lite tid vi har på oss att vända skutan. Alla utsläpp av koldioxid måste ha upphört inom två decennier, sedan ska teknik vi ännu inte uppfunnit lösa resten – minusutsläpp. Men med dagens utsläppstakt kan vi fortsätta i cirka 7,5 år innan koldioxidbudgeten – med en 66-procentig chans att klara 1,5-gradersmålet – är bränd. En tidsrymd motsvarande sedan första Hungerspelen-filmen hade premiär, inflikar Thunberg.

Girigheten i klimatkrisen

Vi är med full fart på väg mot tre, fyra graders uppvärmning, med alla naturens dominoeffekter det i sin tur skulle starta.

Att samtidigt satsa på fossila bränslen borde vara omöjligt. Samtidigt blir det inledningsvis grönt ljus för drivmedelstillverkaren Preems utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil. Utsläppen från raffinaderiet kommer initialt öka med en miljon ton koldioxid per år. Försöken att stoppa det får större rubriker än att Sverige med utbyggnaden kan sluta fantisera om att klara åtaganden i Parisavtalet.

Preem svarar med en annonskampanj som ska få det att framstå som att deras fossila verksamhet är bra för klimatet.

”Om inte vi gör det så kommer någon annan att göra det”, sa en av Preems chefer 2018.

Ungefär så kan girigheten i klimatkrisens tidevarv sammanfattas.

Greta Thunberg ger i sitt sommarprat en bild som skaver. Riktig omställning kommer att påverka oss alla. De politiker som på allvar försöker ta itu med klimatkrisen kommer inte att vinna några popularitetstävlingar.

Åtminstone inte förrän alla fattat hur illa det är.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stoppa Preemraff för klimatets skull

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Klimat & miljö

Greta Thunberg

Preem

Klimatförändringar

Parisavtalet

Klimathotet