Där man bränner skolor brinner snart människor

Bortom SAS-reklamen hände även viktiga saker i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan brann det i två skolor i Tyresö söder om Stockholm
Foto: JOHAN NILSSON/TT
I veckan brann det i två skolor i Tyresö söder om Stockholm

LEDARE

Det blev ingen stor nyhet. Men i veckan brann det i två skolor i Tyresö söder om Stockholm. Media diskuterade i stället SAS senaste reklamkampanj. Flygjätten berättade att saker vi uppfattar som skandinaviska, som demokrati och köttbullar, från början har kommit från andra länder. Det borde vi tänka på, tycker SAS, och därför flyga mer.

SAS-reklamen hyllar vår öppenhet och nyfikenhet inför omvärlden från vikingatiden och framåt men handlar självklart mest om att de vill sälja fler weekendresor till New York eller shoppingturer till London.

Nätets utmarker härsknade till. SD:s partisekretare Richard Jomshof skrev ”Har alltid försökt flyga med SAS, men aldrig mer. Det är ett löfte”. Putins propagandakanal RT.com kallade reklamen ”självhatande” och ”attack på den nationella identiteten”. Nazistiska ”Nordfront” skrev att filmen är en ”antinordisk hatfilm” medan statliga ryska Sputnik använde uttrycket ”Globalist-reklam”. Twitter kokade.

SAS reklambyrå blev bombhotad och under några timmar togs filmen ner. Det blev med andra ord en ganska vanlig nyhetsvecka – Peak kulturkrig.

Men så var det de där misstänka mordbränderna. I onsdags fick högstadieklasserna i Tyresö skola stanna hemma. Även i Nyboda skola, cirka fem kilometer bort, brann det samma natt där fritidsgården brand- och rökskadades.

– Vi har varit där under natten. Ingen person är gripen men vi fortsätter med utredningsarbete naturligtvis, säger Mats Eriksson vid Stockholmspolisen.

Senast i oktober brann det förra gången i Tyresö skola. Även då försökte någon tända eld på Nyboda fritidsgård och veckorna innan hade bilar bränts i närliggande Krusboda och Öringe. Lokalpolitikerna pratade om väktare och fler nattvandrare.

– Vi har en ganska god uppfattning om i vilka kretsar gärningsmännen kan finnas i, sa polischefen Carolina Björnsdotter Paasikivi, till lokaltidningen Mitt i Tyresö.

Enligt trygghetsundersökningar brukar Tyresö vara en relativt trygg del av Stockholms län. Villaområden breder ut sig åt alla håll med prydliga små 30-skyltar och texten ”Här kör vi mjukt”. Enligt Hemnet kostar en vanlig villa mellan sex och sju miljoner medan man kan få en lägenhet i Tyresö centrum för under tre. Här bor vanligt folk, varken rika eller särskilt utsatta. Och det är hit bränderna nu har kommit– liksom ungdomsrånen, liksom inbrotten, liksom rädslan. Sanningen är -deprimerande, men först när bilar brann på platser som Krusboda och Öringe började politikerna verkligen oroa sig. Och då var det för sent.

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, brinner nästan en skola om dagen i Sverige. Under åren 2009–2018 registrerades 5 803 bränder på skolor varav 3 137 avsiktliga. ”Skolor med problem inom andra områden drabbas oftare av anlagda bränder än skolor med en mer fungerande miljö.” konstaterar Brandskyddsföreningen på sin hemsida. Men är det verkligen så idag, i ett Sverige som allt mer faller sönder?

När Stefan Löfven i veckan pekade på att även Alliansregeringen bär ansvar för ungdomsrånen blev det ramaskri, som vanligt. För borgerliga politiker är det som om rånarna föddes i september 2014 i ett vakuum.

Att dessa barn växt upp i ett moderatstyrt Sverige med ökande utanförskap och delvis misslyckad integrationspolitik spelar ingen roll. Rånarna och bilbrännarna är inte formade av sin uppväxtmiljö utan av något annat, antyds det. Och framförallt, den moderatledda regering som regerade under åtta års tid har – absolut – inget ansvar.

Det högern lite halvkvävt försöker säga är att allt egentligen handlar om invandring. Att barn rånar barn eller bränner bilar beror på deras etniska bakgrund, inte att vissa barn i Sverige växer upp i ekonomisk och social misär. Förr använde Sverigedemokraterna invandring som syndabock för alla problem, nu har Moderaterna och borgerliga opinionsbildare börjat göra samma sak.

Vad gjorde då Moderaterna åt bränder och våld i regeringsställning, MSB:s statistik sträcker sig trots allt hela vägen tillbaka 2009? Jag hittar nästan ingenting, inget Rimfrost, inga viktigare reformer, inget konkret.

Justitieminister Beatrice Ask:s (M) viktigaste profilfråga verkar ha varit att skicka gredelina kuvert hem till misstänkta sexköpare, en slags modern skampåle. Om detta blev det en del bråk.

Men hon fick självklart även frågor om skolbränder. I maj 2008, efter en fråga i riksdagen från Socialdemokraterna, hyllade hon Södertörn där Tyresö ligger och särskilt arbetet med att ”hålla ungdomsgårdarna öppna under sommarlovet” som en lösning.

Främst verkar borgerlighetens svar på bränder, våld, rån, skjutningar och liknande ha varit att peka på Malmö som ”Sveriges Chicago”. Därmed blev problemen de lokala Socialdemokraternas ansvar - inte regeringens.

I Tyresö blir det kanske svårt att ”hålla ungdomsgårdarna öppna under sommarlovet” nu när Nyboda fritidsgård har brunnit. Men framförallt så tror ingen längre på att brottslighet är ett Malmöproblem. Vi får aldrig veta vad som skulle ha hänt om Moderaterna 2008 i stället svarat med konkreta -åtgärder mot bränder och våld när det fortfarande var hanterbara problem?

För det kanske började med skolbränder, skadegörelse och småbrott, men det slutade inte där. Och om man inte hanterar mindre problem i tid så blir de snart större och kräver till slut väldigt kraftfulla åtgärder.

Men även vänstern gick bort sig i tron på att ”sommaröppna ungdomsgårdar” löste mer än de faktiskt gjorde. Naiviteten var blocköverskridande. Även på denna ledarsida måste vi kritiskt fundera igenom om vi verkligen klarat att beskriva balansen mellan förebyggande åtgärder och mer aktiva polisinsatser på ett rimligt sätt.

Men vi tänker bättra oss. Frågan är hur beredda till omprövning politikerna är och i så fall om vad?

Aftonbladets ledarsida har tidigare efterlyst en slags Försvarsberedning mot brott, där alla partier kompromissar sig fram bortom spel och politisk prestige. Om uttrycket ursäktas, så brinner det faktiskt i knutarna.

SAS-reklamens poäng är att vi är bra på att kopiera andra när de gör bra saker. Kanske är det dags att vi istället kopierar oss själva. Och det finns nog inget svenskare än att slakta heliga kor i en rejäl parlamentarisk kommission.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.