Jenny Wennberg

Rika och högutbildade är rena vårddrömmen

Klassklyftorna syns på sjukhusens akutmottagningar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenska Dagbladets jämförelse av St: Görans sjukhus i Stockholm och Södersjukhuset är intressant läsning.

För vad den visar är att S:t Göran och Södersjukhuset har olika struktur på patienterna som kommer till respektive akutmottagning.

Till St:Görans kommer högutbildade patienter från rika områden, till Södersjukhuset kommer däremot fler patienter från ekonomiskt utsatta områden.

Något som kan komprimeras till att S:t Görans sjukhus tar emot relativt sett friskare patienter, samtidigt som Södersjukhuset tar emot sjukare patienter.

Rika mår bättre

Vet vi något om strukturerna i samhället så är det att rika och högutbildade mår bättre och lever längre än fattiga och lågutbildade. I Stockholm är klassklyftan särskilt tydlig. Där lever en Danderydare 18 år längre än en lågutbildad människa i Vårby.

Den som tar emot högutbildade patienter från rika områden och dessutom ganska unga patienter belastas inte lika hårt eftersom patienterna inte är multisjuka äldre eller patienter som söker vård sent. Cancer upptäcks exempelvis oftare i ett tidigt stadium hos människor med eftergymnasial utbildning än hos människor med kortare utbildning.

Klassklyftorna skapar kaos

Så blir Södersjukhuset i en stad med enorma klyftor förloraren, sjukhuset med ständigt återkommande kaos. För även om det vore rimligt, får inte Södersjukhuset någon kompensation för att deras patienter kräver mer resurser att ta hand om än S:t Görans patienter.

Därmed får Södersjukhuset inte heller rimliga förutsättningar för att klara sitt uppdrag på akuten.

Att varslet som lagts på SöS nu har hävts är därför inte någon större tröst i sammanhanget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.