Mejla

Eva Franchell

Vårdkrisen är inte invandrarnas fel

Befria vården från KD-kapitalister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson pratar gärna om vården men gör lite för att förbättra den.
Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson pratar gärna om vården men gör lite för att förbättra den.

Det regnade ute, men inne på apoteket var det ljust, varmt och fullt med folk. Jag stod i kön till frågedisken och tjuvlyssnade på tre äldre personer. De verkade känna varandra och pratade med upprörda röster.

– Snart får vi inte plats, sa en äldre kvinna.
– Invandrare överallt, svarade hennes manlige vän och den tredje vännen hummade bara instämmande.

Just då kom jag fram till apoteksbiträdet och frågade efter en särskild kräm som enligt undersökningar ska vara allra bäst mot strålskador. Hon följde med mig bort till hudkrämsavdelningen där exklusiva bodylotions i pastellfärgade tuber stod uppradade. Sedan drog hon ut en låda längst ner och tog fram min kräm.

– De betalar inte för att synas, konstaterade hon kallt.

Lätt tagen av den upplysningen ställde jag mig i kön för att betala min ratade kräm.

– Det är fullt i sjukvården, det finns ingen plats för oss, skrek den äldre kvinnan som nu började bli riktigt arg.

Jag tänkte i mitt stilla sinne att om vi inte hade invandrare skulle er hemtjänst klappa ihop. Då skulle ni sitta där en vacker dag utan vare sig mat eller mediciner.

Men sannolikt har den här kvinnan stött på problem i vården. Suttit på akuten i flera timmar, kanske. Det är ju de gamla som drabbas hårdast när välfärden krisar.

Eller så har hon bara lyssnat för mycket på Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. Kanske är det därför hon tror att vårdkrisen beror på invandrarna?

I somras hade de båda partiledarna ett eget möte om hur de skulle lösa vårdkrisen. Ebba Busch Thor säger numera ”sjukvård” så fort hon ser en kamera, men frågan är vad hon menar med det. Vad har hon och Jimmie egentligen gjort för dessa gamla och sjuka? Mest av allt har de ju hängt runt med Moderaterna och sänkt skatten så fort tillfälle givits.

141 miljarder under Allianstiden, nästan 20 miljarder i årets budget och nästa år är det Januaripartierna som tar bort värnskatten och staten förlorar ytterligare sex miljarder om året.
Det är klart att det saknas pengar i välfärden. Pengarna skickas i stället till rika, vita och friska män i Lidingö och Danderyd. Där kan de kan satsa på fonder och fastigheter medan den svenska välfärden dräneras på pengar.

Skattesänkningarna innebär att klyftorna ökar, Sverige får allt fler miljardärer medan gamla, sjuka och arbetslösa får det sämre.

En högutbildad Danderydsbo lever 18 år längre än en lågutbildad person i Vårby, visar en undersökning från Katalys. Och skulle Danderydskillen mot all förmodan bli sjuk har han säkert en privat sjukförsäkring som ger honom förtur medan mina gamlingar på apoteket hamnar längst bak i kön.

Välfärden har blivit ett borgerligt Monopolspel där vårdcentraler och apotek köps och säljs och på den exklusivaste tomten i Stockholm byggs det dyraste sjukhuset i hela världen.

Den rika Lidingöfamiljen Versteegh insåg också att vården är det nya heta och bildade bolaget Apotekstjänst AB.

Styrelseordföranden Cecilia Versteegh kandiderade för Kristdemokraterna i kommunalvalet 2018 och i lokaltidningen sa hon att hon ville bekämpa skatteslöseriet.

Hennes bolag gick sedan ut i aggressiva upphandlingar och vann leveranserna av sjukvårdsmaterial till Uppsala, Dalarna, Västmanland, Södermanland och Örebro.

Apotekstjänst klarade inte av leveranserna, sjukhusen drabbades av materialbrist och hundratals operationer fick ställas in. Cancersjuka fick vända hem för att operationssalarna stod obrukbara och det är väl ändå ett skatteslöseri av Guds nåde.

Vården ska inte vara en lekstuga för KD-kapitalister eller andra som skor sig på sjuka människor.

Härom veckan föreslog Kommunal skatt på lyxvillor för att klara välfärden och varför inte?

På något sätt måste ju invånarna i Lidingö och Danderyd betala tillbaka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.