Jenny Wennberg

Vem vill du vara när krisen är över?

Kungens hälsning till Sverige är en känga mot egoismen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det kommer en dag efter coronakrisen när vi tillsammans kan bilda folksamlingar igen.
Det kommer en dag efter coronakrisen när vi tillsammans kan bilda folksamlingar igen.

Stilla veckan börjar på måndag konstaterade kungen i sin hälsning till Sverige inför påsken.

Men en särskilt stilla påsk verkar inte alla planera för.

Sverige är just nu ett land där uppmaningen ”stanna hemma” är nödvändig och dessutom ett mantra som upprepats från boende i Norrbotten i norr till Skåne i söder.

Onödiga resor ska undvikas, men tyvärr finns det människor som verkar klassa en resa till skidåkning som nödvändig.

Dåligt omdöme är uppenbarligen en egenskap som tyvärr inte försvinner ens när den enes dåliga omdöme riskerar bli den andres död.

Rädda för påsken

Hyllningarna till vårdpersonalen och alla de som genom sitt arbete fortsätter få Sverige att fungera fanns med i kungens hälsning. Precis som ord om att en civil mobilisering är inledd, att det handlar om en stor uppgift som kräver mod och uthållighet.

I år finns det människor som är rädda för påsken. Rädda för att inresande gäster leder till att vården i regioner som Dalarna och Jämtland inte ska palla trycket, rädda för att människor som tycker att de vet bättre än Anders Tegnell ska sprida coronasmittan ytterligare i Sverige.

Sunt förnuft

Att kungen tvingas påminna om vikten av sunt förnuft, vilket det faktiskt i grunden handlar om, framstår som ganska sorgligt, givet hur uppenbart allvarliga konsekvenserna kan bli om svenskarna inte följer myndigheternas råd.

Det borde inte krävas tal för att få svenskar att inse att det är viktigare än någonsin att agera ansvarsfullt och osjälviskt, att det faktiskt är en skyldighet, som kungen uttryckte det i sitt tal.

För det som sades i hälsningen till Sverige är så självklart, och tyvärr ändå inte, givet att det fortfarande finns öppna skidanläggningar i Sverige, som bland annat Riksgränsen och Björkliden, och människor som inte alls tänker ställa in något påskfirande.

Men precis som kungen konstaterade i sin hälsning kommer det en dag när coronakrisen är ett minne och något vi tittar tillbaka på. Och då kommer vi alla tvingas titta tillbaka även på oss själva och vem vi var när coronakrisen kom till Sverige.

”Tänkte jag på mina medmänniskor eller satte jag mig själv i första rummet?” var kungens ord.

I coronakrisen finns det faktiskt ett rätt och ett fel.

Att vara egoist är fel.

Det är dessutom farligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.