Mejla

Zina Al-Dewany

Irene Svenonius smiter från ansvaret - igen

Moderaterna i Stockholm vill inte prata om sitt kaos

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Irene Svenonius.
Irene Svenonius.

Irene Svenonoius är lycklig över att till sist få en inbjudan till Club Janzon. Här hoppas hon äntligen få frågan om att bli Ulf Kristerssons högra hand och leda Moderaterna till valvinst. Det bjuds på tårta som föreställer Nya Karolinska sjukhuset – en tårta maken Jan Svenonius har upphandlat. ”Den är väldigt god men jag är ju jävig”, säger hon medan hon skär upp tårtan.

Det här har förstås inte hänt i verkligheten, utan i enmansmusikalen Club Janzon skriven av Astrid Menasanch Tobieson, där Anna-Karin Håkansson spelar samtliga roller. Musikalen är ”starkt inspirerad av våra lokalpolitikers instagram” och vi följer Svenonius väg genom privatiseringar, svidande konsultnotor och vänskapen med Krys VD och Filippa Reinfeldt. I verkligheten är Irene Svenonius Stockholms mäktigaste vårdpolitiker, men det är tydligt att hon vill mer. Och Ulf Kristersson tänker hjälpa henne.

I slutet av augusti kablades nyheten ut: Irene Svenonius kallar till krismöte med regeringen. Krisen handlar inte om att vårdpersonalen går på knäna, larm om patienter som dör på grund av väntetider eller den ojämlika vaccinationen. I stället har Svenonius ett nytt fokus: trygghet. Det är skärpta straff, fler poliser och stramare migrations- och integrationspolitik.

Det kan man tycka låter bra, eller dåligt. Tydligt är dock att hon gärna pratar om precis allt – utom sitt eget ansvar i det kaos som är regionens sjukvård.

Särskilt tydligt är det när hon gärna hoppar över pressträffar om vårdläget med regeringen, för att i stället ta bilder med privata vårdgivare, nätläkarbolag och på Nya Karolinska för att lägga upp i sociala medier. Just de som tjänar stora pengar på att det 14 år långa moderatstyret i regionen tar från det gemensamma och ger till det privata.

Hur som helst är det ingen slump att Svenonius nu talar om ”trygghet”, något som allt mer låter som en moderat omskrivning av ”invandring”. Det är precis samma frågor som Kristersson försöker göra till sina egna, och vinna val på. Verkligheten är ingen musikal. Men det finns något gemensamt mellan Menasanch Tobiesons föreställning och riktiga livet. Och det är att Irene Svenonius maktambitioner inte kommer sluta vid Region Stockholm. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.