Snart spiller SD:s smuts över på dig, Kristersson

Skandalerna tar aldrig slut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det blir märkligt för Sverigedemokraterna i helgen. De ska hålla sina Landsdagar där partiet bestämmer vägen framåt för sin politik. Medan de gjort upp om budgeten med Moderaterna och Kristdemokraterna, har deras partikamrater hållits häktade eller dömts. Men det verkar varken bekymra SD eller deras samarbetspartier.

Ett exempel är Liberalernas Landsmöte förra helgen. Striderna var hårda mellan de som gick med på Sabunis SD-linje och de som protesterade in i det sista. Partiledningens linje vann när det gäller att förhandla med SD för att kunna regera. Den vann även frågan när det gäller att tillåta SD-tjänstemän på regeringskansliet. Men medan de här besluten fattades kom en notis i mötesdeltagarnas telefoner.

"SD-politiker häktas för styckmord". Så nåddes Sverige av två nyheter efter varandra. Den ena handlade om Liberalernas nya samarbetsparti, den andra om ännu en SD-politiker som misstänks för ett allvarligt brott. Det var svårt att inte reagera på den poetiska rättvisan, eller kanske orättvisan, i symboliken.

I skrivande stund så är det inte bara en SD-politiker, utan två som är häktade för mord. Det ena mordet handlar om ett styckmord där kvarlevor hittats runt om i centrala Stockholm. Det andra fallet handlar om en lokalpolitiker i Västergötland som misstänks på sannolika skäl för att ha mördat sin fru.

I början av veckan fick vi dessutom veta att SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren dömts för sexuellt ofredande mot en partikamrat. För de flesta andra partier innebär det här naturligtvis slutet för en politiker, men hos SD?

"Vad partiet anbelangar så är saken redan utagerad", säger SD:s partisekreterare Richards Jomshof. Så var det med det. I alla fram tills att Jimmie Åkesson hajade till.

"Det är en hög företrädare för oss som är dömd för ett brott. Det är klart att det är aldrig bra", kommenterade Åkesson saken i Sveriges Radio. Vi får väl se var de landar.

Det är inte så enkelt att hålla ordning i partier. Men för SD:s del är det en del av en återkommande historia.

Och SD verkar inte skämmas. De ser ut att stå utan skam nästan oavsett vad deras partikollegor gör. Det är som att kriminella handlingar är vardagsmat för partiet. Men de partier som ändå gör anspråk på rimlighet och vuxenhet, hur rättfärdigar de ett samarbete med ett så befläckat parti?

Frågan är hur långt Moderater, Kristdemokrater och Liberaler tror att de ska kunna samarbeta med SD, innan de själva fläckas ned av dessa morbida historier.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.