Mejla

Jonna Sima

Strandhäll och ”Kålle” blir S nya vallokomotiv

Förundersökningen mot Tomas Eneroth blir regeringens första kris

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Magdalena Andersson stärker upp regeringen inför valet genom att plocka in debattglada personer som Karl-Petter Thorwaldsson och Annika Strandhäll. De blir näringsminister respektive miljöminister.
Magdalena Andersson stärker upp regeringen inför valet genom att plocka in debattglada personer som Karl-Petter Thorwaldsson och Annika Strandhäll. De blir näringsminister respektive miljöminister.

LEDARE

Det var en påtagligt nöjd ny statsminister som mötte journalisterna på tisdagsmorgonen. "Ni kommer att bli överraskade", sa Magdalena Andersson innan hon gick in i riksdagen för att läsa upp sin regeringsförklaring.

Den största överraskningen var tyvärr att hon behåller Tomas Eneroth i regeringen. Minuterna efter att den nya regeringen hade presenterats kom nyheten att en förundersökning om sexuellt ofredande har inletts mot infrastrukturministern.

Att Magdalena Andersson inte tar frågan på större allvar kastar en onödig skugga över hennes ledarskap redan från start.

Några skrällar bland ministernamnen blev det annars inte, däremot en upprustning av det lag som ska gå rätt in i en tuff valrörelse.

Överrock till Damberg

Att Mikael Damberg blir finansminister var den på förhand mest givna utnämningen. Han har under Stefan Löfvens tid varit som en inofficiell vice statsminister och är en trygg debattör i frågor som brukar vara högerns starkaste sida. Max Elger har länge varit en av Magdalena Anderssons närmast förtrogna och kommer nu ta klivet till att bli finansmarknadsminister. Det går att tolka som att Damberg inte riktigt är betrodd att helt ta över tyglarna på finansdepartementet.

Den socialdemokrat som hoppats på en vänstersväng av den ekonomiska politiken riskerar att bli besviken.

Men den politiska verkligheten är trots allt att om man ska lyckas skapa ett hållbart rödgrönt regeringsalternativ måste en allians slutas med Vänsterpartiet, Miljöpartiet – och Centerpartiet.

Färgstarka agitatorer

Magdalena Andersson bjöd inte på några kändisar i sin regering, men flera oprövade kort. Grannen från Nacka, kommunpolitikern Khashayar Farmanbar, får nytt jobb som energi- och digitaliseringsminister.

Lina Axelsson Kihlblom, mest känd från tv som "succérektorn" på den problemtyngda Ronnaskolan i Södertälje, blir ny skolminister. Hon blir också den första transpersonen som tar plats i en svensk regering.

Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson.

Regeringen stärks också upp med två av arbetarrörelsens färgstarkaste agitatorer, LO:s tidigare ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och riksdagsledamoten Annika Strandhäll. De blir näringsminister respektive miljöminister. Fackligt förankrade Johan Danielsson plockas hem från EU-parlamentet där han visat att han får saker gjorda. Han blir ny bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

Med dessutom lite tur och skicklighet kan Magdalena Andersson komma att lyckas med det till synes omöjliga nästa höst – att bli omvald för en tredje mandatperiod.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Grattis ”Magda” till en omöjlig uppgift

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Regeringen

Tomas Eneroth

Johan Danielsson

Khashayar Farmanbar

Karl-Petter Thorwaldsson

Mikael Damberg