Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

”Stopp för vindkraft kostar tiotusentals jobb”

Intervju med näringsmininster Thorwaldsson om den gröna revolutionen

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson talar vid byggstarten för SEEL, ett textcenter för eldrivna fordon.

Karl-Petter Thorwaldsson tvekar inte.

– Jag säger att det pågår en revolution.

Det han beskriver är förvandlingen av svensk industri. För några dagar sedan har biltillverkaren Volvo och batteriföretaget Northvolt berättat att de satsar 30 miljarder kronor i en ny fabrik på Hisingen. Volvo ska dessutom investera 10 miljarder i Torslandafabriken.

I Skellefteå växer Northvolts första fabrik fram och några mil norrut håller SSAB, LKAB och Vattenfall på att förvandla ståltillverkningen. Den tusen år gamla masugnstekniken ska bort, och därmed omkring tio procent av Sveriges koldioxidutsläpp.

Det är bara några av de mest uppmärksammade exemplen på industriellt nytänkande. En revolution med andra ord, och det är behovet av klimatomställning som driver på.

Efter sin tid som LO:s ordförande har Karl-Petter Thorwaldsson under en period arbetat med grön omställning åt stålindustrin. På sätt och vis fortsätter jobbet nu som minister.

– Mycket av det som händer bygger ju på sådant som man har känt till länge, men det är klimatkraven som gör att man kan räkna hem det i dag.

Jag träffar den svenske näringsministern på en sörmländsk byggarbetsplats utanför Nykvarn.

Här ska SEEL:s första anläggning byggas, ett center för att testa och demonstrera elektriska lösningar för transportbranschen. Statliga RiSe och Chalmers står som ägare men industrin, bland annat Sveriges två stora lastbilstillverkare, finns med i projektet som också omfattar bygget av en anläggning i Borås och en i Göteborg.

Samarbetet mellan samhället, akademin och industrin är typiskt för det som nu händer i svensk ekonomi.

Transportbranschen har stora utmaningar med att minska utsläpp. Men utvecklingen går fort. Scania, några mil bort, räknar med att hälften av de fordon man säljer 2030 kommer att vara eldrivna. En ellastbil står uppställd vid scenen under ceremonin.

Testanläggningen i Nykvarn ska göra de svenska lastbilsfabrikerna ännu starkare på världsmarknaden.

Februarivinden är iskall och Thorwaldsson är här för att ta det första spadtaget.

– Det är faktiskt första gången jag gör det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Sverige ser ut att vara vinnare i den globala omställningen

Ganska mycket talar för att det kommer nya tillfällen att skotta framför kamerorna. Sverige ser ut att vara vinnare i den globala omställningen.
Att vara näringsminister är ett ganska roligt jobb just nu. Det har gått några år sedan statsministern inför en häpen publik i Davos förklarade att den svenska industrin var "basically gone".

Nu älskar alla fabriker och gruvor. Men kan det producerande Sverige lita på att det politiska intresset håller i sig.

Karl-Petter Thorwaldsson tror det. Det politiska engagemanget är äkta. På industriorter runt om i Sverige får företagare, lokalpolitiker och vanliga människor hoppas att han har rätt.

Karl-Petter Thorwaldsson.

– Omställningen måste kanske inte innebära så stora förändringar för vanligt folk som många fruktade. I alla fall inte i Sverige.

Det betyder inte att utmaningarna för det svenska samhället är små. De nya industrierna kommer att behöva kompetent arbetskraft. Det måste ha tillstånd och infrastruktur, kompetensutveckling och utbildning.

Runt de nya fabrikerna måste det finnas bostäder, skolor och allt annat ett fungerande samhälle behöver. Hållbarhet handlar inte bara om koldioxidutsläpp. Det handlar om människor också.

- Jag tror att omställningen till det nya industrisamhället på sätt och vis kan bli svårare än det var när tjänstesamhället växte fram.

Så är det ju det här med elen.

- Om den politiska oppositionen lyckas med sin kampanj mot vindkraften innebär det att tiotusentals jobb går förlorade, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Industrin räknar med fasta spelregler och att politiska beslut inte sätter käppar i hjulen för produktion av ny, grön el. I dag betyder det vindkraft, framför allt havsbaserad.


Just nu älskar nästan alla politiker att tala väl om gruvor och fabriker. Men kan människor som arbetar i industrin lite på att intresset håller i sig. Och vilka möjligheter skapar den industriella revolution som pågår i klimatomställningens spår för Sverige.

Diskutera med Ingvar Persson.. Chatten startar klockan nio, men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    14 feb 2022

    Klockan har passerat halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som bidragit med åsikter och frågor.

  • Ingvar Persson
    14 feb 2022

    Hej Åkeriägare.

    Nej det tycker jag inte. Å andra sidan är väl det enda politiska beslut man skulle kunna fatta att bromsa kravet på inblandning. På ett sätt skulle det vara rimligt. Å andra sidan är det klart att det blir svårt att få fram en inhemsk produktion av förnyelsebara bränslen om villkoren ändras hela tiden.

    Så snart det blir möjligt tycker jag dock att beskattningen av det förnyelsebara borde minska.

  • 14 feb 2022

    Jag har tvingats till uppsägningar nu pga bränslepriserna när många köper varor från utlandet och det numera distribueras utan omlastning direkt av utländska åkerier med lägre bränslepriser.

    Är detta lösningen tycker du?

    Åkeriägare
  • Ingvar Persson
    14 feb 2022

    Hej Kim.

    Jag håller med dig. Det är klart att den lokala opinionen ska tas på allvar. Samtidigt är det ju tveksamt om till exempel den vindkraftspark som planeras utanför Stockholms skärgård alls kommer att kunna ses från land. Och som du säger har vi ju andra byggnationer som människor fått acceptera, som vattenkraftsdammarna. Det kommer nog att krävas en annan ballans om vi ska klara omställningen.

  • 14 feb 2022

    Många kommuninnevånare är rädda för att deras kommun blir blåst av vindföretagen. Mycket osäkert hur många jobb eller ekonomi de faktiskt genererar för kommunen, och ett stort ingrepp i naturen. Det handlar bara om att ha en obruten horisont. Kan låta löjligt, men en sak man inte ska ta för lätt på eftersom det är så stora protester. Det kan inte varit så roligt att bo bredvid älvarna när de byggde ut vattenkraften.

    Kim