ÅSIKT

Ulf Kristersson borde skämmas

Budgetbeslutet är inte seriöst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / 2826

På de politiska ungdomsförbundens kongresser händer det att det fattas märkliga och lite ogenomtänkta beslut. Det handlar trots allt unga människor. Dessutom fanns pakter och ohederliga allianser i ungdomspolitiken långt innan ”Expedition: Robinson” eller ”Bonde” söker fru existerade.

Ändå är det nog en annan sak som tillåter de politiska ungdomsförbunden att ta ut svängarna. Det är ingen som tror att de beslut som fattas kommer att genomföras i verkligheten.

I riksdagen, bland de vuxna, är det annorlunda. Det som bestäms där påverkar verkligheten direkt. Det gäller inte minst budgetbeslut. Siffror, tabeller och formuleringar sätter upp gränser för hela statsförvaltningen. Det avgör om det finns pengar till löner och hur tjänstemän ska agera ner till minsta personärende.

Inget seriöst underlag

Riksdagen borde inte hantera sin makt som om den vore en kongress i ett politiskt ungdomsförbund. Ändå var det precis vad som hände i veckan. Moderaternas och Kristdemokraternas reservation i finansutskottet är kanske inte en servettskiss, men något seriöst underlag för att styra staten är den inte heller.

Ändå är den nu statens budget, och riksdagen kommer att få ägna den närmaste veckan åt att försöka bringa någon ordning i röran. Problemen har redan tornat upp sig, i arbetsmarknadspolitiken, i kulturpolitiken och i bostadspolitiken för att bara ta några exempel. Förtvivlade och förvirrade generaldirektörer lär bilda kö utanför utskottens sammanträdesrum den kommande veckan.

Till och med SD varnar

I fredags varnade till och med tre Sverigedemokratiska riksdagsledamöter för besparingarna på Migrationsverket de själva just röstat igenom. De är varken ansvarsfulla eller genomtänkta, om vi ska tro SD-politikerna.

Att Ebba Busch Thor inte rodnar är kanske inte så konstigt. Hon är trots allt nybörjare i rikspolitiken och har faktiskt aldrig sett ett regeringssammanträde från första parkett.

Det har däremot både Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson gjort. Just därför borde de skämmas.

Svantesson vet ju att regeringen hållit sig till villkoren som gäller när vi har en övergångsregering. Hon har till och med berömt Magdalena Anderssonför att ha arbetat fram ett budgetförslag utan politiska övertoner. Och Kristersson vet att riksdagsbeslutet från i onsdags kommer att skapa oändliga problem.

Att påstå att den skulle vara en seriös budget är nonsens, för att låna moderatledarens ord.

avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM