Anders Lindberg

Kaoset är ditt fel, Annie Lööf

Centerpartiet erbjöds ett liberalt smörgåsbord

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annie Lööf erbjöds nästan allt men krävde mer.
Annie Lööf erbjöds nästan allt men krävde mer.

Annie Lööf (C) fick nästan allt hon pekade på, men krävde mer. Därför får vi ingen ny regering innan jul. När Lööf i går morse på en pressträff avslutande förhandlingarna om en "mittenregering" gav hon bilden av att Centern gjort allt medan Socialdemokraterna vägrat kompromissa. Det var en farlig strategi, när Socialdemokraternas erbjudande till henne läckte några timmar senare visade det sig vara rena smörgåsbordet av liberal politik.

Borttagen värnskatt redan nästa år, höjda försvarsanslag, marknadshyror i nya bostäder, familjeåterförening för flyktingar, satsningar på LSS och kunskapskrav i läroplanen.

Inget dög åt Lööf

Socialdemokraterna har gått med på en liberal symbolfråga som mobilförbud i skolan och accepterat att släppa kampen mot vinster i välfärden. Till och med turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd var Löfven beredd att diskutera, bara parterna på arbetsmarknaden var med på tåget.

Men inget dög åt Lööf, hon ville ha villkorslös kapitulation av Socialdemokraterna.

Centerledaren framstår som direkt ohederlig när hon försöker framställa det som att Löfven inte gått henne till mötes. Av läckorna att döma så var de fyra partierna i lördags eniga om en principiell överenskommelse som de skulle förankra i sina respektive partier. Sen ringde Annie Lööf i går morse till Stefan Löfven och avslutade diskussionen. Inte med något politiskt krav eller förslag till lösning – utan med kalla handen.

Målat in sig i ett hörn

Det är andra gången hon kör samma strategi. Även Ulf Kristersson (M) anpassade sin politik och strategi till Centerledaren bara för att få samma besked som Löfven. Att hon avslutade sin presskonferens i går med att uppmana alla andra att vara lika konstruktiva som hon skickade förmodligen kalla kårar längs ryggraden på närvarande politiska reportrar. Hennes pressträff var, enligt SVT, nummer 68 efter valet och inget slut finns i sikte.

Så vad vill egentligen Centerpartiet?

Det är svårt att svara på. De tackar nej till borttagen värnskatt redan nästa år. De tackar nej till att flyktingfamiljer ska få återförenas vilket påverkar tusentals människor. Och de tackar nej till liberala reformer på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden som ligger till höger om den politik Fredrik Reinfeldt drev i regeringsställning. Är de någonsin nöjda eller handlar detta egentligen om något annat?

Kanske Annie Lööf börjar upptäcka vilket hörn hon målat in sig i med alla tvärsäkra uttalanden det senaste året.

Valets okrönta nej-drottning

Att Sverige efter 90 dagar inte har en regering är ju framför allt en konsekvens av hennes politiska stil. Det är hon som röstat nej till båda tänkbara statsministrar och det är hon som vägrat kompromissa om inte motparten lägger sig platt. Hon är valets okrönta nej-drottning.

Hennes budskap hänger heller inte ihop. Ena dagen betonar hon att Centerpartiet bara har 8 procent och att det är S och M som bär ansvar för regeringsfrågan, nästa dag ska hon ha igenom hela sitt partiprogram för att inte rösta ner Löfven eller Kristersson.

På onsdag kommer riksdagen att besluta om nästa års budget. Moderaterna och Kristdemokraterna kommer tillsammans med Sverigedemokraterna att vinna omröstningen. Annie Lööfs besked i går innebär nämligen att hon överlåter åt Jimmie Åkesson att avgöra Sveriges ekonomiska politik. Självt har Centerpartiet lovat att lägga ner sina röster i slutvoteringen.

Extra val närmar sig

Det är svårt att se hur Stefan Löfven kan erbjuda mer än Centerpartiet redan har fått. Därmed är läget nu låst på riktigt och kanske kommer det att krävas ett extra val för att lösa upp knutarna. I så fall vet väljarna i varje fall vad de röstar på.

En röst på M och KD betyder sannolikt inflytande för SD medan en röst på Stefan Löfven innebär en S-ledd regering som är beredd att kompromissa i mitten. Och om man röstar på Annie Lööf får man en oändlig mängd pressträffar.

Det är för tidigt att döma ut möjligheterna för en mittenregering. Men det är nog inte helt fel för partierna att börja fundera på hur valaffischerna kan se ut.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.