Mejla

Jonna Sima

Visby domprost är ett föredöme

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Polisens agerande under politikveckan i Almedalen borde utredas av en kriskommission.
Polisens agerande under politikveckan i Almedalen borde utredas av en kriskommission.

Efter politikveckan i Almedalen borde vi egentligen diskutera politiska sakfrågor och partiledarnas olika vallöften. Men det har inte varit möjligt i år.

De flesta av oss kommer i stället att minnas att uniformt klädda nazister i vita pikétröjor misshandlade och trakasserade människor öppet på Visbys gator.
Men bland borgerliga debattörer verkar det mest upprörande under veckan ha varit Visby domprosts val att ringa i kyrkklockorna. Det skedde under det oanmälda seminarium om integration som högerdebattören Thomas Gür höll i på Domkyrkans område.

Varnade för fara å färde

Domprost Mats Hermansson reagerade mot både valet av

Visby domprost, Mats Hermansson.
Visby domprost, Mats Hermansson.

mötesplats och talets innehåll som han tyckte stred mot Svenska kyrkans värderingar. Han tog därför beslutet att ringa i klockorna för att varna för fara å färde. Det fick Carl Bildt och andra konservativa debattörer att rasa. Hermansson har senare backat och kallat beslutet för överilat.

Händelseutvecklingen under Almedalsveckan visar tvärtom att fler borde ha antirasistiska reflexer som domprosten.

Våldsdömda nazisterna har under årets stora politikhändelse tillåtits att sprida rädsla och olust. Människor har känt sig tvungna att se sig över axeln, vissa valde att åka hem medan andra till och med ställde in årets besök på grund av nazisternas härjningar.

Känner att polisen svikit dem

Det är inte bara homosexuella, judar och feminister som känt obehag. Vad vi har lärt oss av mördarideologins historia är att ingen oliktänkande går säker.
Det värsta är att många har känt att polisen svikit dem. Poliserna har varit för få och allmänheten har upplevt att ordningsmakten verkar ha stirrat sig blinda på ordningslagen.

Att det ens går att tolka det som att nazisterna kan ha blivit positivt särbehandlade är ett gigantiskt underbetyg för polisen.

Hur är det ens möjligt att organiserade nazister har möjlighet att slå ned människor – däribland en autistisk pojke – under årets kanske mest bevakade politikhändelse?

Känslan är att Nordiska Motståndsrörelsen har kunnat göra lite som de vill i yttrande- och demonstrationsfrihetens namn. Att det ens går att tolka det som att nazisterna kan ha blivit positivt särbehandlade är ett gigantiskt underbetyg för polisen.

Tillsätt en haverikommission

Den ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving har meddelat att insatsen under politikveckan ska utvärderas. Det bästa vore om händelserna får en oberoende granskning. Justitieminister Morgan Johansson borde tillsätta en haverikommission för att utreda polisens agerande som efter Göteborgskravallerna 2001.

Samhället måste sända en tydlig signal om att det råder nolltolerans mot nazivåldet. Men vi behöver hjälpas åt att säga ifrån och markera mot rasismen och antidemokratiska krafter i vardagen. Visbys domprost är ett föredöme för oss alla.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.