Mejla

Somar Al Naher

Låt personalen ha tatueringar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lisa Petterson uppmanades att bära långärmat och täcka tatueringarna – eller byta jobb. Hennes arbetsgivare tycker inte att det är passande med tatuerad personal i butiken. Enligt butikens ”hel och ren”-policy finns regler för hur de anställda ska se ut. Och antagligen uppstår det liknande konflikter på andra håll i och med sommarvärmen.

Butikschefen ser inga bekymmer med tillsägelsen.

– Det är svalt och behagligt i butiken. Det borde inte vara några problem för henne att ha på den långärmade tröjan, säger han till Smålandsnytt.

Han verkar dock ha missat flera viktiga poänger. Det är inte acceptabelt att särbehandla personal utifrån hur de ser ut. Det innebär att arbetsgivaren inte får tvinga Lisa att klä sig i långärmat när övrig personal slipper.

Dessutom är uppmaningen helt otidsenlig med tanke på att det blir allt vanligare med tatueringar. Stockholmare i åldrarna 18 till 49 år tatuerar sig till och med mest i världen, enligt den globala undersökningen ”Metropolitan Report” som kom för tre år sedan.

Flera företag vittnar om att mångfald på en arbetsplats ger positiva effekter, det både ökar försäljningen och ger gladare kunder. Att besöka en butik och se att man kan ha likheter med den som står bakom kassan spelar så klart roll.

Men det finns också något som är viktigare än allt detta och det är rätten till den egna kroppen. Att utsmycka sin hud, ha skägg, att bära en slöja eller turban ska inte spela någon roll. Ett öppet samhälle börjar med öppenhet på våra arbetsplatser. Vad som anses vara ”rent och helt” är dessutom väldigt politiskt laddat. 

Därför är frågan om tatuering mycket större än en fråga om att bära långärmat på jobbet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN