Fredrik Virtanen

Bankerna rånar oss också på värdighet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SEB:s vd Annika Falkengren tjänade cirka 29 miljoner kronor 2013.
SEB:s vd Annika Falkengren tjänade cirka 29 miljoner kronor 2013.

Vet inte hur det är med dig men jag tycker att pengarna tar slut fort när maten, lånen, skridskorna, dagiset, hyran, busskorten och kläderna ska betalas varje månad. Nyss gick ugnen sönder. Och före jul sprack toaletten och vatten rann ner till grannen. Alltid händer något skit som gör att besparingarna ryker.

Vår familj har det ändå bra, särskilt nu när lånen är billiga. Jag behöver inte jaga extraprislappar. Medelklassen i Sverige är stor och liknöjd och skattesänkt. Vi orkar inte kräva mer jämlikhet när vi inte ens orkar byta bank.

Erika, självbeskriven fattig­pensionär, mejlade mig i veckan och invände mot att jag skrev att vårt odemokratiska kungahus ändå kunde vara värda apanaget om det bara är tillräckligt underhållande. Det tyckte inte Erika. Och bankerna sen! Erika hade inte råd att köpa grädde till en kaka hon bakat och var ledsen och förbannad på ”alla rika jävlar (ursäkta språket :-)”.

Ja, rika jävlar är provocerande.

Det provocerande är att vi ­jobbar för dem och att de­ ­kräver mycket mer än vad som behövs eftersom de endast jobbar för ­sina ägare. Inte för oss, inte för samhället. Företag behöver inte vinstmarginaler på 25–30 procent, bara börsen behöver det. Den börs-vd som arbetar långsiktigt hellre än sparkar personal för att krama ut de sista­ kronorna är inte börs-vd länge till.

Av alla kvartalskapitalister är bankerna de mest provocerande. De är beroende av oss med­borgare men ­rånar oss utan att darra på de vita manschetterna. För att de kan. Vi är lika ­beroende av dem.

Michael Wolf, 51, är vd för Swedbank. Swedbank betalar banktjänste­kvinnorna alldag­liga löner, lägger ner banktjänster på glesbygden, skär ner ­på personal, varnar för kommande minusränta på våra lönekonton, tar ut dolda avgifter på våra bankkort och låter oss betala för att göra deras jobb via internet.

Det är skickligt. Vi är helt ­blåsta!

Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken tjänade över 104 miljarder kronor förra året.

Det är obscent. Det är ren snusk.

Det är över 11 000 kronor per svensk, eller cirka 21 000 per varje anställd i Sverige, eller 52 000 kronor per pensionär, eller­ 160 000 kronor per varje Erika.

Det är vinster vi betalat.

Cirka 400 kronor på varje ­tusenlapp vi betalar i ränta är ren vinst för banken om vi lånat till 1,7 procents ränta. Lånen bankerna får är ju betydligt ­billigare än lånen vi får av bankerna.

Michael Wolf tjänade 8,9 ­miljoner kronor 2013. Nästan en miljon kronor till fick han i aktieutdelning 2014 eftersom han ­varit så duktig på att tjäna pengar på oss.

Vad lägger du dina pengar på? frågade Expressen i onsdags.

– Jag försöker spara pengar, jag har fyra barn som ska växa upp.

Michael Wolf ”för­söker” spara. Hoppas han klarar att lägga ­undan en slant. Jag klarar det ­oftast, Erika har inte har en chans.

Jämfört med SEB:s vd Annika Falkengren har Wolf det knapert. Hon tjänade cirka 29 miljoner kronor 2013.

Det är oanständigt. Men att se näringslivs­eliten berika sig är ändå inte det som skär djupast. Det är att vi blir pissade på, att vi vet om det – och att vi ­accepterar det.

Vad gör det med en människas värdighet? Finns den ens kvar?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN