Nu är det tid för statsmannaskap

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: MAGNUS WENNMAN
KRISSITUATION Stefan Löfven (S) har en hel del att fundera på efter SD:s beslut att rösta ner regeringens budget.

3 DECEMBER 2014. Budgetomröstningen

I går meddelade Sverigedemokraterna att de tänker rösta på en borgerlig budget.

Därmed är regeringskrisen ett faktum. Kronkursen faller och Stockholms­börsen har tappat fart.

Kanske borde man inte bli förvånad. Under de senaste veckorna har ju SD varit väldigt noga med att berätta för alla som vill höra på att de har makt att avsätta regeringen.

Nu tänker högerextremisterna visa det. Man gör det genom att bryta praxis och mötesordningen och kasta landet in i en regeringskris. Av maktpolitiska skäl röstar man för en borgerlig budget som de själva samtidigt dömer ut.

Det är politisk lekstuga, men vi tvingas ta det på allvar.

Vem ska styra landet?

Inför riksdagsvalet i höstas sa den borgerliga alliansen att det största politiska blocket skulle få bilda regering. Det var ur den uppfattningen man lät Stefan Löfven bli statsminister, bilda regering och dela ut ministerposter.

Nu verkar dock läget vara annorlunda. När det största blocket inte får igenom sin budget i riksdagen så innebär det i praktiken att det största blocket inte får regera. Så vem ska styra landet?

Resultatet av riksdagsvalet för snart tre månader sedan lämnar oss egentligen med två lösningar på regeringsfrågan. Vi kan å ena sidan tänka oss en regering som leds av Socialdemokraterna och som söker samarbete med partier på den andra sidan blockgränsen.

Det kan fungera, men bara om oppositionen vill ta ansvar för Sverige. Kanske trodde verkligen Stefan Löfven att det skulle bli så, men Annie Lööf och Jan Björklund var inte intresserade.

Det andra alternativet är en regering byggd på den högermajoritet allians­partierna och Sverigedemokraterna tillsammans utgör. Det vore en katastrof för Sverige och ett svek mot alla de utfästelser Fredrik Reinfeldt lämnade i valrörelsen. Det har om inte annat gårdagens upp­visning från SD:s vikarierande partichef Mattias Karlsson visat.

Men det skulle fungera parlamentariskt.

Regeringsarbetet går i ide

Sverige befinner sig just nu i en oerhört allvarlig politisk situation. När landet skulle behöva både handlingskraft och reformvilja har SD effektivt blockerat alla traditionella politiska lösningar.

Regeringsarbetet går i ide i väntan på besked.

Vad vi står inför är en situation de flesta av dagens svenska politiker aldrig upplevt. Det som händer under de kommande dagarna kommer ställa helt andra krav än vad de vant sig vid i ungdomsförbund och i glättiga personvalskampanjer.

Nu är det dags för alla politiker som vill bli tagna på allvar att visa statsmannaskap.

Daniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM