Det är många män som mår dåligt nu

rättsskandal Sture Bergwall, då Thomas Quick, erkände mordet på Johan Asplund. Flera år senare tog han tillbaka erkännandet.

22 augusti 2012 Thomas Quick

Det är många män som tycker synd om sig själva just nu. Justitierådet, åklagaren och försvarsadvokaten. Ja, till och med den tidigare dömde seriemördaren säger att han inte mår bra.

Det är många som försöker rentvå sig själva och i går fick de en extra möjlighet när radioprogrammet ”Studio ett” körde en flera timmar lång extrasändning om rättsskandalen Thomas Quick.

Att det är en rättsskandal, det står klart även om sista resningen inte är klar ännu. Det räckte med att lyssna på Johan Asplunds föräldrar i radion för att förstå vidden av fallet Thomas Quick. I dag kallar han sig för Sture Bergwall och på radiolänk berättade han att han erkände mordet på Johan Asplund för att bli sedd och för att få sina droger.

Åtta unga har faktiskt mördats

– Det var fasansfullt, berättade Anna-Clara Asplund. När Thomas Quick erkände berättade han att han ätit av Johans kropp och styckat den i småbitar. Även om vi aldrig trodde att Quick mördat Johan var det fruktansvärt.

När jurister och journalister nu diskuterar vartenda kommatecken i domarna mot Thomas Quick är det viktigt att komma ihåg att åtta unga människor faktiskt har mördats. Johan har blivit symbolen för dem alla.

1980 försvann han på sin väg till skolan.

2001 dömdes Thomas Quick för mordet på Johan Asplund.

En dag för varje mord

2006 lämnade Johans föräldrar in en ansökan om rättsutredning till justitiekanslern Göran Lambertz. De ville att JK skulle utreda de tveksamheter som fanns i samtliga domar mot Thomas Quick. Det tog Göran Lambertz åtta dagar att konstatera att samtliga domar var välgrundade.

En dag för varje mord.

2008 tog Thomas Quick tillbaka sina erkännanden.

Resningsprocessen pågår fortfarande och när fallet Thomas Quick nyligen avslöjades i journalisten Hannes Råstams bok blev alla inblandade jurister stressade. I sin försvarsartikel i Dagens Nyheter drar sig Göran Lambertz inte ens för att beskriva de mördade barnen.

Alldeles oavsett rättsprocessen är det – hjärtlöst.

Föräldrarna måste få ro

Mordet på Johan Asplund är preskriberat. Vi kommer aldrig att få veta vem som mördade honom.

Men vi har lärt oss något annat de senaste dagarna, och det är att samma polis och åklagare inte ska utreda flera grova brott. Samt att en kontrollfunktion skulle kunna granska en utredning innan den drar i väg.

I övrigt måste rättvisan nu ha sin gång. När de sista prövningarna är gjorda måste en kommission granska fallet Thomas Quick. Men redan nu måste Johans Asplunds föräldrar få lugn och ro.

Följ ämnen i artikeln