Ledare

Var är självkritiken, Ask?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Skattesänkningarna har varit viktigare än att prioritera de ungdomar som har det svårast

Regeringen har medvetet raserat det brottsförebyggande arbetet i Sverige. Detta har särskilt drabbat ungdomar i de mest utsatta förorterna. Resultatet har blivit att fler ungdomar dras in i narkotikamissbruk och kriminalitet.

Malmö har under den senaste tiden drabbats av flera mord på öppen gata. Att Beatrice Ask och regeringen står handfallen har många ­kunnat konstatera. ­Polisen har fortfarande samma in­effektiva organisation med 21 olika myndig­heter spridda över landet och poliserna på fältet saknar verktyg för att kunna bekämpa den grova brottsligheten. Beatrice Asks vanligaste reaktion när ­något allvarligt har hänt är att lägga huvudet på sned och säga att hon är ”bekymrad”. Men den här gången har hon i stället ­försökt lägga över skulden på Malmö och deras kommunalråd Ilmar Reepalu (S) för att dölja sin passivitet.

Det är förvisso intressant att Moderaterna, som annars bara pratar om hårdare tag, plötsligt börjar tala om brottsförebyggande arbete bland ungdomar. Men när man synar vad de har gjort så visar det sig att regeringen – som vanligt – säger en sak och gör något annat.

2006 startade arbetet MVG, Motverka våld och gäng, ett projekt som skulle hjälpa de kommuner som hade störst ­problem med ungdomar som rekryterats till den organiserade brottsligheten. Projektet var ovanligt lyckat och ledde till att 70 procent av de ungdomar som deltog i arbetet kunde lämna den brottsliga banan och i stället återanpassas till en hoppfull framtid. Därigenom sparade man inte bara mycket mänskligt lidande, men gjorde också en bra investering för samhället. Trots det goda resultatet la ­regeringen ner hela arbetet 2008 och lämnade ungdomarna åt sitt öde.

Samma sak skedde med MOB, Mobilisering mot narko­tika. Det var ett ­projekt som startade 2002 under Björn Fries ledning. ­Flera hundra miljoner kronor satsades för att på bred front stoppa ökningen av ungdomars narkotikamissbruk. Även detta arbete föll väl ut och det var många som lovordade satsningen. Men regeringen lade ändå ner projektet 2007 med konsekvensen att ännu fler ungdomar kommer att dras in i ett narkotikamissbruk.

Den bästa grogrunden för en ökad brottslighet är stora ­sociala och ekonomiska skillnader. Med vår högerregering har ­Sverige blivit ett av de länder i Europa där ökningen är som störst. Skattesänkningarna har varit viktigare än att prioritera de ungdomar som har det ­svårast. I stället för att satsa på dessa ungdomar har Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask och andra höginkomsttagare fått över hundratusen mer i plån­boken. Det är därför djupt ­upprörande när regeringen ­för­söker lägga skulden på ­Malmö.

Självkritik och framför allt ­ärlighet borde i stället vara på sin plats.

Thomas Bodström

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Thomas Bodström

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Bodström