ÅSIKT

Allas ansvar att mardrömmen inte kommer tillbaka

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nasserdine Menni döms till sju år i fängelse. Mannen som i juli dömdes för att ha betalat stora summor pengar till stockholmsterroristen Taimour Abdulwahab har fått sitt straff.

Menni befanns inte skyldig till delaktighet i själva attacken mot julhandeln 2010, men polisen har kunnat identifiera hur Menni fört över totalt drygt 60 000 kronor till Abdulwahabs bankkonto under åren 2009–2010.

Enligt åklagaren Andrew Miller ska Menni ha lurat till sig pengarna genom olika former av bedrägerier, och sedan agerat finansiär till Abdulwahabs terrorhandlingar.

Det ser nästan ut som en tanke att straffet utmäts bara ett par dagar efter att Anders Behring Breivik fått sin dom. Två ensamma gärningsmän som visar sig inte vara så ensamma.

Utan den militant islamistiska miljön hade Abdulwahab knappast sprängt sina bomber på Olof Palmes gata och Bryggargatan. Och utan den antimuslimska miljön hade Behring Breivik aldrig detonerat sin bomb på Grubbegata och sedan, beväpnad till tänderna, tagit båten till Utøya.

Inget av de två terrordåden har enbart individuella förklaringar. Inspirationen och ideologierna kom utifrån, från etablerade nätverk och grupper. De var både en del av en ideologisk gemenskap. I Abdulwahabs fall visar det sig också att han hade finansiärer i ryggen.

Nu måste hela samhället ta utmaningen från mörkerkrafterna på allvar. Tankemiljöer av de slag som Abdulwahab och Breivik rörde sig i måste bekämpas, både av rättsstaten och av oss i vardagen.

Konspirationsteorier och hatretorik som göder terrorister måste få mothugg. Slutna miljöer där hatet frodas måste belysas och öppnas upp.
Vill vi inte uppleva mardrömmen igen så har vi inget annat val.

ARTIKELN HANDLAR OM