Ledare

Arbetslöshet är problemet, Borg

Av: 

Ingvar Persson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

anders von anka? Finansminister Borg måste börja ta ansvar och sluta bete sig som en svensk Joakim von Anka. OBS! Bilden är ett montage.
anders von anka? Finansminister Borg måste börja ta ansvar och sluta bete sig som en svensk Joakim von Anka. OBS! Bilden är ett montage.

LEDARE

15 DECEMBER 2011. Arbetslösheten

Den som är det minsta intresserad av vad som händer i den ekonomiska verkligheten kan inte bli förvånad när Arbetsförmedlingen nu rapporterar om fler varsel och färre som får arbete. Ändå verkar ­Anders Borg och den svenska regeringen ännu en gång bli tagen på sängen.

De stora företagen har minskat sin personal som ett svar på den kris som blir den oundvikliga följden av att land efter land samtidigt genomför stora besparingar. Hårdast och först drabbas visstidsanställda och inhyrd personal. Och lågkonjunkturen fortplantar sig genom underleverantörskedjorna, och leder till nya varsel.

När industrin bromsar följer den privata tjänstesektorn efter.

Till sist drabbas också offentlig service när skatteinkomsterna sjunker.

Dit är det ännu långt, men problemen på arbetsmarknaden syns ändå tydligt i Arbetsförmedlingens senaste rapport.

Arbetslösheten är fortfarande lägre än den var för ett år sedan, men antalet varsel har ökat och var förra månaden 6 500. Kring nyåret 2009 varslades nästan tre gånger så många, månad efter månad.

Tid för kraftinsatser

Men jämfört med antalet varsel för ett år sedan innebär siffran en fördubbling. Och eftersom allt färre får arbete betyder det att arbetslösheten ökar i början av nästa år. Och den är redan hög. I slutet av ­november var över 200 000 öppet arbetslösa, och ­nästan lika många fanns i program.

För en regering som brukar tala om jobbpolitik och arbetslinje borde det ­vara tid för kraftinsatser.

Av detta syns dock inte mycket i höstens budget. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström kan peka på nya pengar till Arbetsförmedlingen, och hon kan tala om att åtgärderna ökar något de kommande åren. Regeringen kallar det en ­aktiv arbetsmarknadspolitik.

Mest blir det mer av det vi redan sett. Och sänkt moms på krogen.

Borg måste ta ansvar

Europa skakar, arbetslösheten växer och regeringen måste handla.

Sverige behöver en tilläggsbudget där allt fokus ligger på att höja sysselsättningen och hålla fart i ekonomin. En del förslag skulle Anders Borg kunna hämta hos oppositionen, som större utbildningssatsningar och en fungerande a-kassa.

Andra kan arbetsmarknadens parter hjälpa till med. Det kommer ett förslag om ett permitteringssystem – eller korttidsarbete – för att hantera snabba konjunktursvängningar. Frågan är bara om staten är redo att ta sin del av ansvaret?

Men framför allt måste Anders Borg axla ansvaret för en ekonomi där arbetslösheten växer. Och det betyder att han måste sluta uppföra sig som en svensk Joakim von Anka.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!