Mejla

Jonna Sima

Reinfeldts Täby formar Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Experimentverkstad I statsministerns hemkommun Täby finns inte längre någon allmännytta. Fattiga flyttar ut och välbärgade flyttar in.
Experimentverkstad I statsministerns hemkommun Täby finns inte längre någon allmännytta. Fattiga flyttar ut och välbärgade flyttar in.

LEDARE

6 augusti 2012 Ökade klyftor

Fredrik Reinfeldts hem­kommun Täby har länge kallats Moderaternas experimentverkstad. Partiet har haft egen politisk majoritet i långa perioder, ofta med någon ur familjen Reinfeldt (Fredrik, Filippa eller Fredriks pappa Bruno) vid rodret. Under de senaste 15 åren har Moderaterna privatiserat nästan samtliga kommunala verksamheter. Som enda kommun i Sverige har Täby avvecklat den kommunala hemtjänsten och barnomsorgen. Valfriheten som annars brukar lovordas av borgerligheten gäller här bara privata alternativ.

Finns ingen allmännytta

Täby utmärker sig även genom att inte längre ha någon allmännytta, det vill säga kommunalt ägt bostadsföretag. Fattiga flyttar ut och välbärgade flyttar in. Kommunen är i dag den tredje rikaste i landet sett till invånarnas genomsnittliga netto­förmögenhet.

När Fredrik Reinfeldt vann regeringsvalet 2006 överfördes det moderata Täby-experimentet till Stockholm. I huvud­staden har privatiseringsivern fortgått. Sedan 2007 har 60 000 lägenheter i Stockholms stad omvandlats från hyresrätter till bostadsrätter. Liksom i det rikskända fallet med vård­centralen Serafen som såldes till reapris av Moderaterna i Stockholms landsting, har Moderaterna i Stockholms kommun slumpat bort allmännyttans lägenheter – framför allt i innerstaden.

Ideologiproduktion

Många har kommit över en lägenhet till underpris som de sedan kan sälja miljontals kronor dyrare. Och i ett samhälle där skräcken ökar för att bli arbetslös, sjuk eller gammal blir det allt viktigare med en buffert.

Utförsäljningen av allmännyttan är politik. Att äga sitt boende gör människor mer upptagna av status, räntenivåer och hur de ska tjäna ännu mer pengar på sin bostad. Det är en raffinerad

ideologiproduktion – som leder till att fler röstar höger.

Så har det blivit i Stockholm. Innerstaden är närapå ett reservat för hög- och medelinkomsttagare som ofta röstar borgerligt.

Skillnaderna har skenat

Svenska Dagbladet skrev i förra veckan hur ombildningarna i Stockholm har ökat klyftorna i staden. Skillnaderna i medelinkomst har skenat. I artikeln säger moderaten Joakim Larsson att det är bra med en stad som är blandad. Men det är bara att titta på politiken som Moderaterna har drivit de senaste åren för att inse att Larssons utsaga saknar trovärdighet.

Nu går resten av landet i Täbys och Stockholms fotspår. Antalet hyresrätter har länge legat på en oförändrad nivå, medan antalet omvandlade och nybyggda bostadsrätter skjuter i höjden.

Fredrik Reinfeldts politik håller på att Täby-fiera Sverige. Det kommer att få långsiktiga politiska konsekvenser.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonna Sima