ÅSIKT

Det är politik – att vi inte vet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt är politik. Dina, era, våra dagliga och nattliga frågor och ett kort TT-meddelande vittnar: Den värsta köldvågen på decennier skördade sina dödsoffer i Öst­europa. De hemlösa frös ihjäl på gatorna. Över 80 döda på en vecka, 28 av dem under samma dygn. I Ukraina omkom 43 ­personer på några dygn.

I R­umänien dog 14 personer. Det är politik.

Där är vi inte i Sverige, ännu. Det är också politik. Jag frågar hemlöshetsexperterna Vik Distributionschef på Faktum

i Göteborg och Tf ­Biträdande ­Enhetschef på Stadsmissionen i Stockholm. Nej, de känner inte till någon statistik, att hemlösa dör av köld i Sverige, inte heller får de nämnvärt många köldskador.

Inte heller Socialstyrelsen ­bekräftar att något sådant skulle förekomma och inte Myndigheten för samhällsskydd och ­beredskap. Jag blir hänvisad vidare till sjukvården. Kanske vet polisen? Distributionschefen på Faktum i Göteborg låter dessutom irriterad över min fråga:

”Vi får frågan hur många hemlösa som dör i kylan varje år. Jag har stor kännedom om de som lever i otrygga boendelösningar i Göteborg /…/ Skulle vilja påstå att det är en seglivad modern myt att hemlösa i Sverige fryser ihjäl och används som argument av mindre nogräknade organisationer vid insamlingskampanjer, eller av omdömeslösa redigerare för att sälja lösnummer ... När det gäller köldskador har jag sett ett blått finger under de fyra år jag arbetat här”.

Gott så tänker jag, och blir glad, men ”de papperslösa” nämns­ ­liksom i förbifarten de kanske ­fryser ihjäl? Det är politik, att vi inte vet.

Trots att våra nordiska länder framstår som goda exempel på hur ett anständigt samhälls­system kan vara ekonomiskt konkurrenskraftigt i en internationaliserad ekonomi gör socialarbetare uppror nu. Lärare är förbannade, läkare och sjukvårdspersonal dito och på Facebook cirkulerar den ena skräckbilden efter den andra av hur regeringen sviker de som ­behöver en regering mest.

När bröst­­­implantaten spricker är det ­politik.

Dödsskjutningarna i Malmö är politik. Lönebidragsfusket, skatte­fusket, vinstfusket, rubbet är ­politik.

Och när friluftsmänniskorna sätter svenska partyflaggor i de svarta bajspåsarna som ligger kvarlämnade i elljusspåret i Ystad är det också politik. För när hundskatten drogs in och de kommunalt skötta hundrast­platserna gick i graven, blev det varje mattes och husses individuella ansvar att ta hand kom skiten. Blev det bättre?

Nyligen bortgångna Wislawa Szymborska:

Alla dina, våra, era

dagliga ­frågor, nattliga frågor,

är politiska frågor.

Vare sig du vill det ­eller ­inte

har dina gener ett politiskt

förflutet,

din hy en politisk nyans, dina

ögon en politisk ­aspekt.

Susanna Alakoski

ARTIKELN HANDLAR OM