Ledare

Hjälp oppositionen, LO

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Diskutera överskottsmål och budgettak för sig

Strategisk allians Miljöpartiet har skapat en strategisk allians med socialdemokraterna som verkar ansvara för samarbetet. Mona Sahlin har tvingats upprepa att samarbetet fördjupats.
Strategisk allians Miljöpartiet har skapat en strategisk allians med socialdemokraterna som verkar ansvara för samarbetet. Mona Sahlin har tvingats upprepa att samarbetet fördjupats.

18 oktober 2008. Efter veckans inrikespolitiska debattmångkamp står en sak klar. Den politiska oppositionen måste komma upp med ett bättre svar på frågan om samarbete. Att som socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin tvingas upprepa att samarbetet med miljöpartiet fördjupas och att samtalen med vänsterpartiet fortsätter duger inte. Det har om inte annat veckans debatter avslöjat.

Ansvaret vilar inte bara på socialdemokraterna. Vänsterpartiet må ha fått en starkare förhandlingsposition, men det innebär inte att behovet av kompromisser blir mindre. Väljarstödet är begränsat.

Också Erikssons ansvar

Miljöpartiet kan nu räkna hem att de skapat en strategisk allians med socialdemokraterna. Just därför kan partiet inte – som Peter Eriksson i tisdags antydde – överlåta arbetet med att skapa en blivande majoritet till socialdemokraterna. Relationen till vänsterpartiet är numer också Erikssons ansvar.

Till den allmänt goda viljan kommer frågan om de budgetpolitiska restriktionerna, eller överskottsmål och budgettal. Inte minst i den socialdemokratiska retoriken har de gjorts till det nålsöga vänsterpartiet förväntas passera igenom för att anses regeringsdugliga.

I sak kan det framstå som märkligt. Kritiken mot hur budgetlagen fungerar finns långt in i socialdemokratin. LO-kongressen fattade så sent som i somras beslut om att de borde förändras, och socialdemokraterna själva drev frågan om en sysselsättningsmarginal i EMU-omröstningen.

Mellan skål och vägg kan dessutom ledande socialdemokrater medge att de regler som ska garantera budgetdisciplin kommer att behöva diskuteras i framtiden.

Viktig fråga

Dock inte – och det har upprepats gång på gång de senaste veckorna – mitt under en brinnande finanskris. Det är möjligen sant. Men lika sant är att en skenande lågkonjunktur och växande arbetslöshet sannolikt kommer att göra det omöjligt att undgå frågan om stabilitetspolitikens verktyg under de två åren fram till valet.

Hur som helst måste frågan nu hanteras på ett sätt som gör att samarbetet mellan de tre partierna faktiskt kan komma igång. En lösning skulle vara att diskutera just överskottsmål och budgettak för sig, i en ordning som klart skiljer ut frågan från partiernas samarbetsdiskussioner och dagspolitiken.

Oberoende och aktiv

Här kan LO spela en roll som oberoende och aktiv arrangör av samtal, utan att för den skull ta över politikens ansvar. Organisationen har som sagt länge haft synpunkter på hur stabilitetspolitiken fungerar. LO har resurser att arbeta fram underlag och tankepapper.

Framför allt har facket en nyckelställning för att få en kommande röd-grön allians att fungera. Det har om inte annat de senaste veckorna demonstrerat.

Just nu borde alltså Wanja Lundby-Wedin kliva ur rollen som socialdemokratisk ledamot av verkställande utskottet och in i rollen som fristående bollplank för oppositionens partier. Just nu tycks de behöva all hjälp de kan få.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik