Mejla

Joakim Jakobsson

Lycka till Lennart – kör kd i botten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

När riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus (kd) fick frågan i SVT:s Agenda om han trodde att en könsneutral

äktenskapslag kunde leda till att fler relationer blir accepterade av samhället tvekade han inte.

– Ja, självklart. Med barn och med djur.

Uttalandet sände en chockvåg genom par-tiet. Lennart Sacrédeus ska ha blivit ordentligt uppläxad under ett möte med kristdemokraternas riksdagsgrupp.

Flera månader efter inslaget publicerar partiets tidning debattartiklar från förtviv-

lade lokalpolitiker som beskriver hur de tvingas förklara Sacrédeus uttalande för

sina väljare.

Trots de starka reaktionerna är det berättigat att fråga hur ovanliga Sacrédeus tankar egentligen är inom kristdemokraterna?

Det är knappt ett år sedan partisekreteraren Lennart Sjögren luftade teorin om det sluttande planet på ett seminarium i Alme-

dalen. Då undrade Lennart Sjögren vad som skulle komma härnäst om vi tillåter sam-

könade äktenskap. Ska Mona Sahlin få gifta sig med sin egen syster?

Nästa vecka inleder kristdemokraterna sitt årliga riksting i Norrköping. Det är ett stukat parti som samlas. Allianssamarbetet har slagit sönder de flesta av kristdemokraternas valfrågor och opinionssiffrorna ligger farligt nära fyra procent. Partiets två första år i regeringen har inte gett mycket till utdelning.

Finansmarknadsminister Mats Odell har med varierande framgång sålt ut statliga

bolag. Folkhälsominister Maria Larsson har gjort sitt bästa för att nonchalera en kraftig ökning av hiv. Och Göran Hägglunds försök till social-politiska utspel har helt överskuggats av statsministerns engagemang för välfärdsfrågor.

Den enda gren där partiet haft viss framgång är familjepolitiken. I sommar införs vårdnadsbidraget och nu trånar partiets

familjefundamentalister efter mer.

Att återinföra sambeskattningen, något som kraftigt missgynnar kvinnors deltagande i arbetslivet, är ett av förslagen som lanseras.

På förra årets riksting utspelade sig en strid om abortfrågan. Partiledningen besegrade den falang som ville inskränka aborträtten, men fick lova att verka för att minska antalet genomförda aborter.

Nu kraftsamlar förlorarna runt sina företrädare Lennart Sacrédeus och Mikael Oscarsson. De vill ta partiet längre ut på den konservativa kanten.

Det skulle med stor säkerhet leda till att kristdemokraterna faller ur riksdagen. SCB:s senaste väljarundersökning visar att svenskarna blir allt mera liberala och att moralfrågor spelar allt mindre roll för hur vi röstar.

Allt fler tycker att homosexuella ska få prövas som adoptivföräldrar, allt färre vill se ett samhälle där kristna värden spelar större roll. Och stödet för den svenska abortlagstiftnigen ökar.

Faktum är att tre fjärdedelar av kristdemokraternas väljare tycker att dagens abortlagstiftning är bra. Om en vecka vet vi vilken väg kristdemokraterna väljer.

Av: 

Joakim Jakobsson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Jakobsson