ÅSIKT

Tänk om!

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

22 Augusti 2008. När Anders Borg i dag kommenterar regeringens budgetöverläggningar är det en månad kvar till den klassiska promenaden från finansdepartementet till riksdagen. Sammanträdet på Harpsund markerar att arbetet med budgeten går in på upploppet, och det som läcker ut från regeringskansliet tyder på hårda tag.

Sänkta skatter – som vanligt

Moderaterna vill, som vanligt, sänka inkomstskatterna. Ett tredje steg i jobbskatte-

avdraget på 15 miljarder är utgångspunkten. En så stor sänkning lämnar inte mycket för andra åtgärder, och det är här skon klämmer.

Centern vill se en sänkning av arbetsgivaravgifterna för att något leva upp till förväntningarna hos landets företagare. Kristdemokraterna och folkpartisterna kräver större skattesänkningar för de pensionärer som missgynnats av skattepolitiken.

Positionerna känns igen. De fyra regeringspartierna fortsätter att driva sina hjärtefrågor. Just nu borde det skapa oro.

Årets budgetproposition kan nämligen vara den största utmaning regeringen Reinfeldt ställts inför. Den presenteras mot en bakgrund av gungande internationell ekonomi, en svensk konjunktur som viker och prognoser som talar om en växande arbetslöshet.

Kräver nytänkande

Uppdraget Anders Borg står inför är att stimulera ekonomin, utan att driva på prisstegringar och nya räntehöjningar. Det är en uppgift som kräver nytänkande och en vilja att ompröva gamla planer.

Då duger det inte med en regeringskoalition där partierna driver sina egna frågor eller en finansminister som bara kan fortsätta längs den väg som stakats ut.